Súlyosabb büntetésre számíthat a férfi, aki átverte M. Richárdot

bűnügy
2023 július 26., 11:56

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség indítványára a Fővárosi Ítélőtábla súlyosította a Dózsa György úti gázolótól 900 ezer forintot kicsaló férfi büntetését.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2020 novemberében emelt vádat egy harmincas éveiben járó csömöri férfi ellen, aki 2017-ben, a Dózsa György úti gázolóként ismertté vált M. Richárddal egy közvetítőn keresztül elhitette, hogy rendőri és közlekedési hatósági kapcsolatai útján 600-600 ezer forintért előbb visszaszerzi bevont vezetői engedélyét, illetve kedvező módon befolyásolja az ellene halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt folytatott büntetőeljárást. Végül összesen 900 ezer forint szerzett M. Richárdtól.

Később kiderült, hogy a csalóknak nincs protekciója, egyikük ezért M. Richárd személyes irataival és nevében maga próbált levizsgázni: ötször próbálkozott, de először el sem ment, másodszor nem vitte magával a személyes okiratokat, kétszer megbukott, egyszer pedig elkésett, ezért nem is engedték vizsgázni.

Az ügydöntő határozat ellen az ügyész a vádlott terhére, végrehajtandó szabadságvesztés büntetés, valamint közügyektől eltiltás kiszabásáért, míg a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért jelentettek be fellebbezéseket.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletével a férfit bűnösnek mondta ki 3 rendbeli befolyással üzérkedés bűntettében, amiért 2 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, 200 ezer forint pénzbüntetésre, valamint 900 forint vagyonelkobzásra ítélte. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban a másodfokú eljárást lefolytató Fővárosi Ítélőtáblához benyújtott indítványával az ügyészi fellebbezést fenntartva kezdeményezte az elsőfokon kiszabott pénzbüntetés súlyosítását is. A Fővárosi Ítélőtábla a befolyásával üzérkedő elkövető pénzbüntetését egymillió forintra, míg a felfüggesztett szabadságvesztés próbaidejét 5 év tartamra súlyosította.

M. Richárd, a Dózsa György úti tragédia egyik okozója, aki korábban a kecskeméti maffiaperben is elítéltek, tavaly májusban halt meg a berettyóújfalui börtönkórházban, miután többször is sztrókot kapott a szombathelyi börtönben. Ügyészség)