Káosz Nigerben: Putyint éltetve tüntettek a francia nagykövetségnél a katonai puccs támogatói

külföld
2023 július 30., 16:28

Feszült és néha erőszakos jelenetek játszódtak le vasárnap a nigeri francia nagykövetség előtt, ahol a múlt heti katonai puccsot támogató több ezer ember demonstrált – írja a CNN. A tüntetők Vlagyimir Putyin orosz vezetőt éltették – bár a Kreml felszólította a puccsistákat a demokratikusan megválasztott elnök, Mohamed Bazoum elengedésére –, és amiatt tiltakoztak, mert szerintük Franciaországnak túlzott befolyása van az országban, ami egykor a gyarmata volt (az 1,27 millió négyzetkilométernyi, most nagyjából 25 millió lakosú ország 1960-ban nyerte el a függetlenségét).

Helyszíni beszámolók szerint néhány tüntető letépte a nagykövetséget jelző táblát, amit többen megtapostak, majd azt orosz és nigériai zászlókkal helyettesítették. A tömegből "éljen Putyin", "éljen Oroszország" és "le a franciákkal" kiáltások hallatszottak.

photo_camera Fotó: -/AFP
photo_camera Fotó: -/AFP

A nigeri biztonsági erők könnygázt vetettek be, hogy megpróbálják feloszlatni a tüntetőket. Az egyik helyszínen készült fényképen látható, amint az emberek megpróbáltak tüzet gyújtani, írja a BBC.

Emmanuel Macron francia elnök hivatala közölte, hogy Franciaország azonnal megtorol minden olyan esetet, amikor francia állampolgárokat vagy létesítményeket támadnak meg.

Szijjártó Péter vasárnap közleményben jelentette be: a magyar kormány "határozottan kiáll" a demokratikusan megválasztott nigeri elnök mellett. Közölte azt is: "támogatjuk a hivatalába történő visszatérését. Ma telefonon egyeztettünk minderről Hadja Lahbib belga külügyminiszterrel, akivel egyetértettünk, hogy közösen kell kiállnunk a Száheli-övezet stabilitása és a terrorellenes küzdelem mellett".