Nem Balásy Gyulán spórol az állam: közel 34 milliárdot kaptak a cégei állami rendezvények szervezésére 3 hónap alatt

POLITIKA
2023 július 31., 16:13

A Rogán Antal minisztériumához tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal 2023 második negyedévében nettó 33 895 385 357 forintot költött rendezvényszervezésre, írta a közbeszerzáési értesítő alapján a K-Monitor.

Természetesen a megbízásokat kivétel nélkül Balásy Gyula cégei, a Lounge Event és a Visual Europe kapták.

photo_camera Balásy Gyula Fotó: Németh Dániel/444

Úgy látszik, a rendezvényszervezés nagyobb üzlet, mint a propagandagyártás, hiszen ebbben az időszakban Balásy másik két cége a New Land Media és a Lounge Design kommunikációra csak 13,13 milliárdnyi megbízást kapott az államtól. Az elmúlt három hónap rendezvényszervezési szerződései közül ez volt a három legnagyobb:

  • Az idei augusztus 20-i tűzijáték rendezvényszervezési feladataira és a Szent István Napi programsorozat szervezésére és komunikációjára 11,5 milliárd forintot kaptak.
  • Az atlétikai VB-re kötöttek velül egy újabb 7,2 milliárdos szerződést.
  • A pápalátogatás pedig nem csak a lelküket emelte a magasba, hanem 4,8 milliárdot is hozott a konyhára.

Így nem csoda, hogy Balásy rendezvényes cégei is hasítanak: A Visual Europe Zrt. árbevétele a 2021-es 8 milliárdról tavaly 14 milliárdra nőtt. Az adózott eredményük a 2021-es 280 millióról 6,4 milliárdra nőtt, amiből 3 milliárdot vettek ki osztalékként. A Lounge Event árbevétele 2020-as 3,8 milliárdról 2021-ben 23, tavaly már 63 milliárdra ugrott. Az adózott eredménye a 2021-es 3 milliárdról 9 milliárdra nőtt. Csak ebből a cégből Balásy tavaly 9,3 milliárdos osztalékot vett ki.

photo_camera A végrehajtóktól megvett épület a Váci úton Fotó: K-Monitor

Amikor május végén összefutottunk Balásy Gyulával, nem tudta megmondani, hogyan és miért kerültek ilyen kivételes helyzetbe az érdekeltségei. Ugyanakkor érdekes adat, hogy a Visual Europe pont azt az épületet bérli a Váci úton, amit egy olyan cég vett meg a Schadl-féle Végrehajtó Kartól, ami erősen kötődik Rogán Antal kabinetfőnökéhez.