Zelenszkij: „A háború visszatér Oroszország területére”

külföld
2023 július 31., 04:50

Az orosz területek elleni támadások a háború elkerülhetetlen, természetes és teljesen tisztességes részei, mondta Volodimir Zelenszkij elnök, miután az ukránok drónokkal támadták Moszkvát. Az orosz védelmi minisztérium szerint a háromból kettő drón irodákba csapódott, egyet pedig a légvédelem hatástalanított, írja a BBC. A támadásban senki sem sérült meg, Szergej Szobjanyin, a főváros polgármestere közölte, hogy a két irodaház homlokzata enyhén megrongálódott.

photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs / 444

Zelenszkij vasárnap a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk városából tartott videóbeszédében azt mondta, hogy Ukrajna erősödik. „Ma van az úgynevezett »különleges katonai művelet« 522. napja, amelyről az orosz vezetés azt gondolta, hogy néhány hétig fog tartani” – mondta. Arról is beszélt, hogy a háború fokozatosan visszatér Oroszország területére - szimbolikus központjaiba és katonai bázisaira -, és szerinte ez egy „elkerülhetetlen, természetes és teljesen igazságos” folyamat.Az ukrán elnök nyilatkozata azért meglepő, mert Kijev általában nem szokta vállalni a felelősséget az orosz területek elleni támadásokért, írja a lap, hozzátéve, hogy az ehhez hasonló dróntámadások lehetőséget adnak arra is, hogy Zelenszkij megszólítsa az orosz lakosságot.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök vasárnap azt mondta, hogy Moszkva kénytelen lesz atomfegyvert bevetni, ha Kijev folyamatban lévő ellentámadása sikeres lesz.
Medvegyev a közösségi médiában azt írta, hogy „nincs más lehetőség”, ha Ukrajna elfoglalja az általa „a mi földünknek” nevezett területet.