Az oroszok bejelentették, hogy elektronikus vízum igényelhető Oroszországba, miután az USA közölte, korlátozta a magyarok vízummentességét

külföld
2023 augusztus 01., 08:47

Gyakorlatilag percekkel azután, hogy kiderült, az Egyesült Államok korlátozza Magyarország részvételét a vízummentességi programjában, az MTI-n megjelent a hír, miszerint Oroszországra érvényes, egyszeri, 16 napi tartózkodásra feljogosító elektronikus beutazási vízum igényelhető keddtől az orosz külügyminisztérium egy külön weboldalán vagy egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével.

Az MTI beszámolója szerint az elektronikus vízumot 55 ország, köztük európai országok, így Magyarország állampolgárai kaphatják meg 52 dollárnak megfelelő díj ellenében. Az engedéllyel turista, üzleti, humanitárius és látogatási céllal lehet beutazni.

A nagyon optimista orosz gazdaságfejlesztési minisztérium szerint 2023 végére a beutazó turistaforgalom 10 millió főre nőhet, többek között az e-vízum bevezetésének köszönhetően. Oroszországban 2020-ban fogadták el azt a törvényt, ami lehetővé tette volna, hogy 2021-től 52 ország állampolgárai igényelhessenek e-vízumot, ám a végrehajtását a koronavírus-járvány miatt elhalasztották.

A külföldi állampolgárok számára az orosz e-vízum igényléséhez érvényes útlevél, egészségbiztosítás és útlevélkép szükséges, meghívó, szállodafoglalás vagy az utazás célját igazoló egyéb dokumentum nem. A kérelmet legkésőbb négy nappal az Oroszországba való belépés tervezett időpontja előtt kell benyújtani. A vízum a kiállítását követően 60 napig érvényes.

Tavaly ősszel Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította a kormányt, a külügyminisztériumot, a belügyminisztériumot és a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB), hogy az e-vízum projektet terjesszék ki az Oroszországgal szemben barátságtalannak minősített országok listáján nem szereplő államokra is.