Egy magyar állampolgárt is ki kellett menekíteni Nigerből a puccs miatt

külföld
2023 augusztus 02., 05:07

„Vége az információs zárlatnak: sikeresen evakuáltunk egy magyar állampolgárt Nigerből” – közölte Szijjártó Péter külügyminiszter szerda reggel a Facebookon. Az olasz hadsereg vezetésével megvalósult nemzetközi akcióban közel száz embert - köztük a magyar állampolgárt - menekítettek ki a katonai puccs után Niger fővárosából, Niameyből.

A külügyminiszter azt írta, először az olasz nagykövetségen gyűlt össze valamennyi személy, majd az étkezést és a szükséges adategyeztetést követően elérték a repteret, ahonnan szerda hajnalban felszállt az olasz katonai különgép, ami rendben landolt Rómában. További Nigerben tartózkodó magyar állampolgárról Szijjártóék nem tudnak, de mint írja, „tripoli nagykövetségünk folyamatosan nyomon követi a helyzetet, és a Konzuli Szolgálat is a nap 24 órájában rendelkezésre áll”.

Franciaország is elkezdte kimenekíteni állampolgárait az országból, ahol a katonai puccs miatt folyamatosan romlik a biztonsági helyzet, és már a szomszédos Mali és Burkina Faso is regionális háborúval fenyeget, ha kívülről próbálják meg visszasegíteni a hatalomba a megbuktatott elnököt.