Egy német lap szerint az oroszok ismét ukrán hadifoglyokat adhatnak át Magyarországnak

háború
2023 augusztus 02., 14:17

A Tagesspiel ukrán hírszerzési forrásokból úgy értesült, hogy még augusztusban ismét orosz hadifogságban lévő ukránok érkezhetnek Magyarországra. Azt nem lehet tudni, hogy ezúttal a magyar fél értesítette-e Ukrajnát a tervekről.

Júniusban az Orosz Ortodox Egyház tizenegy, oroszok által elfogott, Kárpátaljáról származó - de nagyrészt nem a magyar kisebbséghez tartozó - hadifoglyot adott át Magyarországnak, amiről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tájékoztatta a nyilvánosságot. A magyar kormány viszont Ukrajnát nem értesítette, hogy egyházközi együttműködés keretében ukrán állampolgárokat vesznek át az orosz vezetéssel szoros kapcsolatban álló egyháztól. Sőt, a csere megtörténte után sem tájékoztatta az ukrán félt a foglyok helyzetéről, státuszáról.

Ez a korábbi eset diplomáciai botrányt okozott a magyar és az ukrán fél között.A háború kezdete óta ez volt az első alkalom, hogy egy ország nem tájékoztatta az ukrán hatóságokat egy feltételezett fogolycsere részleteiről. Ezen felül Magyarország a fogolycsere ilyen formában való lebonyolításával sértette a nemzetközi jogot is.

Hogy milyen érdekek húzódhatnak meg a diplomáciailag kimondottan aggályos ügy mögött, arról Jevhen Magda ukrán elemző a következőket mondta a német lapnak: „Úgy gondolom, hogy ez egy meglehetősen bonyolult játék az orosz fél részéről, amelynek fő célja a háború nemzetközivé tétele. Képletesen szólva ez a kis szabálytalanságok taktikája, mert a cél az országok közti parázsló konfliktusok felerősítése”„Az oroszoknak közvetlen befolyásuk van a helyzetre. Szándékosan adták át ezeket a katonákat a magyar félnek. Azt hiszem, többek között abban a reményben, hogy valamilyen módon destabilizálják Kárpátalját”– mondta a Tagesspielnek Olekszandr Kononenko ukrán ombudsmanhelyettes, írja az rtl.hu.