Nem jelentettek a veszélyes anyagok használatáról az iváncsai akkugyárban, ahol tucatnyi ember lett rosszul

belföld
2023 augusztus 03., 04:16

Miután ismeretlen anyagtól lettek rosszul az iváncsai akkumulátorgyár dolgozói, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indítottak nyomozást – ezzel kapcsolatban adott a 24.hu szerint most tájékoztatást Rétvári Bence államtitkár.

Mint kiderült, az iváncsai telephely nem tett bejelentést veszélyes anyaggal/keverékkel végzett tevékenységre „az OSZIR Szakrendszeri Információs Szakrendszer-Kémiai biztonsági rendszerbe”. Emiatt a népegészségügyi hatóság a kémiai biztonsági hiányosságok miatt hivatalból eljárást indított.

A nyomozók a mérgezésben érintett dolgozókat tanúként már kihallgatták, illetve adatkéréssel fordultak az SK On Hungary Kft. felé „további munkavédelmi, veszélyes anyagkezelési dokumentációk, munkaköri leírások, belső szabályzók által lefektetett protokollok beszerzése” miatt.

Az ügyben továbbra sem történt gyanúsítotti kihallgatás, erre a belügyminisztérium válaszából lehet következtetni, ahonnan annyit írtak, „a válaszok beérkezését követően a nyomozóhatóság igazságügyi munkavédelmi szakértő segítségével tervez határozni a személyi felelősség láncolatának megállapítása érdekében”.

A baleset még júniusban történt az épülő iváncsai akkumulátorgyár Elektród nevű részlegében, ahol az anyagot belélegzők hánytak és hasmenésük volt, többeknek pedig kiütésük lett. A 24.hu azt írja, az érintettek egy forrás szerint védőruha nélkül dolgoztak többek között olyan nehézfémekkel, mint a kobalt és a nikkel, ezután lettek rosszul.