Senki sem akar Oroszországban háborút – mondta Dmitrij Gluhovszkij, majd 8 évet szabtak ki rá

oroszország
2023 augusztus 08., 15:27
  • Dmitrij Gluhovszkij lehetett volna az orosz elnök tanácsadója is.
  • Nem élt a lehetőséggel, élesen bírálta a háborút.
  • Távollétében ítélték el, rajta kívül számos orosz író kényszerült már emigrációba.
  • Putyin új orosz irodalmi kánont épített volna, helyette remekművek születtek.

„Az egyetlen ok, ami miatt végleg elhagynám az országot, talán az lenne, ha nálunk is elkezdődnének a nyilvános kivégzések a tiltakozások ellenére is” nyilatkozta még 2016-ban Dmitrij Gluhovszkij. Az orosz író végül tavaly döntött úgy, hogy nem tér vissza szülőhazájába (korábban is ingázó életmódot folytatott), azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Nem sokkal később – hosszú idő után az első nemzetközileg is elismert művészként – felkerült a „külföldi ügynökök” listájára, körözött személyként.

Hétfőn távollétében büntetőtelepen letöltendő 8 évnyi büntetésre ítélték Moszkvában, az ítélet szerint politikai gyűlöletre alapozva „mesterséges bizonyítékok létrehozásával” terjesztett „álhíreket” a hadseregről.

Irodalom vs. Orosz Birodalom

Dmitrij Gluhovszkij bő évtizede szólal fel a putyini rendszer ellen, már 2012-ben Moszkvában több alkalommal részt vett a Putyin beiktatása elleni tiltakozásokon a Bolotnaja téren, elmondása szerint akkor még nem íróként vagy közszereplőként, hanem „csak” magánszemélyként.

Az az év amúgy is fontos az orosz irodalmi élet szempontjából (is) – utólag visszanézve még inkább, mint amennyire akkor sejthettük.2012-ben Vlagyimir Putyin fontos időszak előtt állt. Lejáróban volt második miniszterelnöki ciklusa, és javában – magabiztosan – készült harmadik elnöki beiktatására. Valahol a kettő között nagy változások előkészítését tervezte. Ennek egyik lépéseként az év elején megjelentetett, Oroszország: Az etnikai kérdés című cikkében sok más mellett egy „közös kulturális kód” létrehozására is javaslatot tett, nem is akárhogy:

nyugati mintára kellett volna újraalkotni az orosz irodalmi kánont, többek közt összegyűjtve azt a 100 könyvet, amelyek kijelölik ezt, és amelyeket aztán kötelezővé tett volna minden orosz iskolás számára.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.