Figyelmeztető lövéseket adott le az orosz hadsereg egy teherhajóra a Fekete-tengeren

külföld
2023 augusztus 14., 04:34

Egy orosz hadihajó vasárnap figyelmeztető lövéseket adott le egy teherszállító hajóra a Fekete-tenger délnyugati részén, miközben az egy ukrán kikötőbe tartott, írja a Guardian. Ez volt az első alkalom, hogy Oroszország tüzet nyitott egy nem ukrán kereskedelmi hajóra azóta, hogy a júliusban nem újították meg a fekete-tengeri gabonamegállapodást.

photo_camera Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

Az egyezményt először tavaly júliusban kötöttek meg, és egy védett tengeri tranzitfolyosót biztosított a globális élelmiszerhiány enyhítésére. Moszkva a múlt hónapban közölte, hogy az ukrán kikötőkbe tartó összes hajót potenciális ellenségnek tekinti. Egy magas rangú ukrán tisztviselő válaszul azt mondta: „Minden, ami orosz és mozog a Fekete-tengeren, a mi jogos katonai célpontunk”.

Vasárnap Oroszország közölte, hogy Vaszilij Bikov járőrhajója automata fegyverekkel lőtt a palaui felségjelzés alatt közlekedő Sukru Okan hajóra, miután a hajó kapitánya nem reagált az ellenőrzésre való felhívásra. Oroszország szerint a hajó az ukrajnai Izmajil kikötője felé tartott. A Refinitiv hajózási adatai szerint a hajó jelenleg Bulgária partjainak közelében tartózkodik, és a romániai Sulina kikötője felé tart.

„A hajó erőszakos megállítása érdekében automata fegyverekből figyelmeztető tüzet nyitottak” – közölte az orosz védelmi minisztérium. A hadsereg végül helikopter segítségével feljutott a hajóra. „Miután az ellenőrző csoport befejezte munkáját a fedélzeten, a Sukru Okan folytatta útját Izmail kikötője felé”.

Orosz hadihajó Port Szudán kikötőjében 2021. március 1-jén.
photo_camera Orosz hadihajó Port Szudán kikötőjében 2021. március 1-jén. Fotó: IBRAHIM ISHAQ/AFP

Az ukrán elnök tanácsadója szerint az incidens „a nemzetközi tengerjog egyértelmű megsértése, kalóztámadás és bűncselekmény egy harmadik ország polgári hajói ellen más államok vizein”. Mihajlo Podoljak Twitteren azt írta, hogy „Ukrajna levonja a tanulságokat, és a lehető legjobb választ választ fogja adni”.

Natalja Humenjuk, a Déli Parancsnokság szóvivője azt mondta, hogy az orosz nyilatkozatot más hivatalos források nem erősítették meg. „Ez az eset jelzés lehet minden civil hajó számára a Fekete-tengeren” – mondta, hozzátéve, hogy az ottani szállításnak és hajózásnak nemzetközi garanciák mellett kell történnie.