Ukrán gabonakikötőket bombáztak az oroszok

külföld
2023 augusztus 02., 05:29

Orosz drónok támadtak meg kikötői és gabonatároló létesítményeket a dél-ukrajnai Odessza régióban szerdán kora reggel, írta Oleh Kiper, a régió kormányzója a Telegramon. Áldozatokról nem érkezett jelentés, viszont több épület is kigyulladt.

photo_camera Fotó: SERGII KHARCHENKO/NurPhoto via AFP

A drónok a Fekete-tenger felől érkeztek, majd a Duna mentén a kulcsfontosságú kikötő - innen szállítják az ukrán gabonát a Romániába -, Izmajil felé haladtak. Vasárnap, a gabonaüzlet lejárta óta először több külföldi teherhajó is érkezett a Fekete-tengeren keresztül a kikötőbe, jelentette az ukrán média.

Július végén Oroszország több csapást mért Ukrajna dunai kikötőiben a gabonaraktárakra, egyik esetben egy román hajó is megsérült. Ezek a raktárak alig néhány méterre vannak a túlparti, NATO-tagállam Romániától. A dunai kikötői infrastruktúra különösen fontos az ukrán gabonaexportban, pláne azután, hogy Oroszország felmondta a gabonaszállításokat a Fekete-tengeren garantáló megállapodást, és megfenyegetett minden hajót, hogy amelyik Ukrajnába tart, azt ellenséges célpontnak tekinti és megsemmisíti. (Reuters)