Ukrán tisztviselő: Minden, ami orosz és mozog a Fekete-tengeren, jogos katonai célpont

külföld
2023 augusztus 08., 06:06

Jogosan támadhatja a Fekete-tengeren lévő orosz kikötőket és hajókat – köztük az Európába több millió hordó olajat szállító tankereket – az ukrán hadsereg, figyelmeztetett hétfőn egy magas rangú kijevi tisztviselő.

photo_camera Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

„Minden, ami orosz és mozog a Fekete-tengeren, a mi jogos katonai célpontunk” – mondta a Politiconak Oleg Usztenko, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gazdasági tanácsadója. Szerinte a közelmúltbeli támadások megtorlások voltak azért, mert Oroszország kilépett a fekete-tengeri gabonaegyezményből, és rakétatámadások sorozatát indította raktárak és gabonakikötők ellen. „Ez a történet azzal kezdődött, hogy Oroszország blokkolta a gabonafolyosót, azzal fenyegetőzött, hogy megtámadja a hajóinkat, tönkreteszi a kikötőinket” – mondta Usztenko. „A tengeri infrastruktúránkat folyamatos támadások érik”.

A hétvégén Ukrajna augusztus 23-tól további értesítésig háborús területté nyilvánította az oroszországi fekete-tengeri kikötők körüli vizeket. A védelmi minisztérium közölte, hogy amíg az oroszok „terrorizálják a békés ukrán városokat és elpusztítják a gabonatárolókat, éhhalálra ítélve százmilliókat”, addig nem lesznek biztonságos vizek és békés kikötők a Fekete- és az Azovi-tengeren.

Az övezetbe olyan jelentős orosz kikötők tartoznak, mint Novorosszijszk – júliusban csaknem 59 millió hordó olajat szállítottak innen –, Anapa, Gelendzsik, Tuapsze, Szocsi és Taman. Ez a hajók biztosítási díjainak az egekbe szökését okozza, és veszélybe sodorhatja Oroszország egyik legfontosabb olaj- és olajtermék-exportútvonalát, ami kulcsfontosságú ahhoz, hogy a Kremlnek legyen elég pénze az Ukrajna elleni háború folytatásához.

„A hajózási piacon nem számítanak arra, hogy Ukrajna megtámadja a kereskedelmi hajókat, de fennáll a veszélye annak, hogy létesítmények vagy hajók kerülnek kereszttűzbe” – mondta Alexis Ellender, a Kpler elemzője. „Sok görög hajó dolgozik ezeken a területeken, és bár néhány tulajdonos vonakodik orosz rakományt szállítani, a hajóforgalom nemzetközi összetételű”.