Sírásónak állt a matek-fizika szakos tanár

oktatás
2023 augusztus 14., 10:31

„Amikor már tudtam, hogy váltani fogok, faggatni kezdtek a kollégák, hová megyek dolgozni, én pedig nem mondtam semmit, csak azt: nem szeretnék velük találkozni az új munkahelyemen” – mondta a Válasz Online riportjában Nagy Dávid, aki egy éve hagyta ott fizika–matematika szakos tanári állását, és azóta sírásóként dolgozik.

A Gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium volt tanárának próbanapja „nagyon jó” hangulatban telt. „Talán furcsa, de úgy éreztem, többet nevettem a kollégákkal, mint az elmúlt években összesen”. Nagy hivatásának érezte a tanárságot, de belülről egyre jobban emésztette, hogy a munkáját nem tudja azon a színvonalon végezni, ahogy a saját tanáraitól látta. Nehéz volt tartania a tantervet, nehéz volt felkészülnie az órákra, a nagy hajtásban pedig néha teljesen elveszett, mondta. A szorongás annyira felülkerekedett rajta, hogy belátta, ha életben akar maradni, váltania kell.

A váltásról azt mondta, „tagadhatatlanul lehet némi szimbolikája, hiszen sokan temetik most a közoktatást”.Állítása szerint felkavaró élmények során van túl, a döntés mégis jónak bizonyult, azóta kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak a napjai és több időt tud a családjára fordítani. „A próbanapomon három urnás temetés volt, ami után egy csomó borravalót kaptunk. Aznap azzal a tudattal mentem haza, hogy többé nem okoz majd fejtörést, hogy vehetek-e a feleségemnek valami apróságot, vagy akár egy doboz sört magamnak. A tanári fizetésből ilyesmire nemigen tellett, csínján kellett bánni vele”.