A lett elnök is Lukasenko provokációjától tart

külföld
2023 augusztus 16., 14:24

Fehérorosz provokációra készül Edgars Rinkevics lett elnök is, miután Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök közös hadgyakorlatba kezdett az orosz Wagner-csoporttal a lengyel határnál. Rinkevics szerdán Varsóban találkozott Andrzej Duda lengyel kormányfővel.

Mióta a júniusi Wagner-lázadás után Lukasenko az országba invitálta a magánhadsereg maradékát, majd júliusban a fehérorosz hadsereg és a Wagner közös hadgyakorlatba is kezdett a lengyel határ közelében, Lengyelország és a többi belarusz szomszéd is feszülten figyel. Augusztus elején a lengyelek azt állították, hogy két fehérorosz helikopter átlépte a határt, megsértve a légterét. Minszk tagadta mindezt.

Múlt héten Mariusz Blaszczak védelmi miniszter tízezer katonát vezényelt a lengyel-fehérorosz határra. Rinkevics szoros lengyel-lett együttműködésben bízik - a két országnak fontos energetikai megállapodásai is vannak.

A lengyel-fehérorosz határszakasz egyben az Európai Unió külső határa is. A lengyelek és a lettek is hibrid hadviselésre számítanak, aminek keretében menekülteket toloncolhatnak a határra.Csak idén eddig tizenkilencezer okmány nélküli ember próbált meg átjutni a lengyel–fehérorosz határon, ami háromezerrel több, mint tavaly összesen. 2021-ben Fehéroroszország rövid időn belül több tízezres mennyiségben szállított menekülteket a lengyel határhoz, akiket erőszakkal próbáltak rávenni, hogy keljenek át.

(via MTI)