2027-től házilag cserélhetővé kell tenni az akkumulátorokat az EU-ban

TECH
2023 augusztus 17., 17:15

Hatályba lépett az EU akkumulátorokról szóló új rendelete, ami az Európai Bizottság szerint segíteni fog, hogy a lehető legkevesebb nyersanyagra legyen szükség az akkumulátorok gyártásához, és minél nagyobb részüket begyűjtsék és újrahasznosítsák – írja a Telex.

photo_camera Illusztráció: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

A jogszabály értelmében főleg a kritikusan fontos alapanyagokat (mint a kobalt, a lítium és a nikkel) kell minél nagyobb arányban kinyerni.

A jogszabály szerint 2027-től „a fogyasztók képesek lesznek eltávolítani és cserélni a hordozható akkumulátorokat az elektronikai termékeikben az életciklusuk bármely pontján”.

A rendelet szerint úgy kell beépíteni a QR-kóddal követhető akkumulátorokat, hogy a fogyasztóknak csak bárhol beszerezhető (vagy ingyen adott különleges) szerszámokra legyen szükségük a kiszedésükhöz.

A lap idézi a Mashable cikkét, ami szerint az EU-s szabályok miatt világszerte újratervezhetik az olyan okostelefonokat, amikből nem lehet egyszerűen kiszedni az akkumulátorokat, mert nem lesz értelme külön termékeket gyártani az EU-s és más piacokra.