Hiába kért rendőri felvezetést a FIFA elnöke Új-Zélandon

sport
2023 augusztus 17., 05:18

Hozzászokhattunk ahhoz, hogy a nagy hatalmú Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) vezetői úgy viselkednek, mintha szervezetük államok fölött állna, azoknál is hatalmasabb lenne. Nos, Gianni Infantino FIFA-elnököt az új-zélandi hatóságok alaposan észhez térítették.

A Guardian szerint a FIFA azt kérte, hogy a jelenleg is zajló női futballvébé idején rendőrautó kísérje a minél gyorsabb haladás érdekében, ezt azonban az új-zélandi rendőrség visszautasította. A szigetországban jellemzően az államok legmagasabb rangú vezetői, valamint néhány külföldi méltóság tarthat igényt kísérőautóra, a FIFA elnöke nincs ezen személyek között.

Infantino a torna előtt utazott Új-Zélandra, hogy meglátogassa a rendező városokat. A városok közötti utakat magángépén tette meg, majd végiglátogatta Óceánia számos országát.

Gianni Infantino az ausztrál-angol elődöntőn Sydney-ben
photo_camera Gianni Infantino az ausztrál-angol elődöntőn Sydney-ben Fotó: SAEED KHAN/AFP

Magára a világbajnokságra már nem pazarolta az idejét, legalábbis jóval kevesebb meccset nézett meg, mint a 2022-es katari vébén, ahol a közvetítések 5. perce körül szinte minden meccsen feltűnt - egy nagy fotelben ülve látszólag unottan nézte a pályán történteket.

Új-Zéland ugyan a vébé társrendezője, de a szabály, az szabály, a kísérőautót tekintve a csapatokkal sem tettek kivételt. Ezzel viccelődött az új-zélandi válogatott 35 éves, 155-szörös válogatott csapatkapitánya, Ali Riley is. Az első meccsük előtt csupán 13 percük maradt bemelegíteni, a nagy forgalom miatt nagyon elkéstek. A dugóban ülve egyszer csak szirénázást hallottak, azt hitték, őket menekítik ki, de nem, a rendőrjárőr ellenkező irányba tartott.

Az új-zélandiak első meccse ennek ellenére jól sikerült, a jóval esélyesebb Norvégiát verték 1-0-ra, de a csoportból való továbbjutás már nem jött össze. A döntőt vasárnap Spanyolország és Anglia játssza. Szily László szórakoztató vb-előzetesét itt olvashatják.