Putyin bosszúja bárhol utolérheti ellenségeit

külföld
2023 augusztus 18., 08:39

Jelena Kosztyucsenko, Natalja Arno és Irina Bablojan életében vannak közös pontok. Újságíróként mindhárman a Kreml hazugságainak leleplezésén dolgoztak. Mindhárman kénytelenek voltak elhagyni Oroszországot. És midőn tavaly a világot járták, mindhármuknál ugyanaz a különös tünetegyüttes jelentkezett. Hogy pontosan mi történt velük, azt minden kétséget kizáróan már képtelenség felderíteni, de az orosz emigráns lap, az Insider és a Bellingcat közös nyomozása alapján azért kirajzolódik egy elég életszerű magyarázat.

Akut gyomorfájdalom, álmatlanság, émelygés, szélsőséges szorongás, puffadt arc, megdagadó ujjak és lábujjak, lufi méretűre dagadó, vörösen lüktető tenyér. Lehetetlen volna azt állítani, hogy a tünetegyüttes általános lenne. A három orosz nőt, akiket összeköt hivatásuk és az, hogy amiatt el kellett hagyniuk Oroszországot, mégis pont ugyanezek a tünetek kínozták. Pedig azon túl, hogy nem Oroszországban voltak, földrajzilag semmi se kötötte őket össze. Elszigetelt esetekről lévén szó, fertőzésre, környezeti okokra józan ésszel nem gyanakodhatunk.

Akadtak azonban hasonlóságok a körülményeikben, amelyekből a kutató elme már levonhat ilyeneket. Például mind a hármuknak feltűnt, hogy hotelszobájuk ajtaját felfeszegették, hogy lakóhelyükön furcsa szag terjengett, ahogy testükből is fura szagok áradtak. Az ételek, amit fogyasztottak, is hasonlón íztelenek voltak.

Mivel az európai és amerikai hatóságok, akikhez segítségért fordultak, képtelenek voltak segíteni nekik, az ügyüket a nyílt forrásokból dolgozó felderítésre szakosodott Bellingcat és az orosz emigráns sajtó egyik legkiemelkedőbb magazinja, az Insider karolta fel. Fél tucatnyi doktorral, kutatóval, vegyifegyver-szakértővel egyeztetve arra jutottak, hogy mindhárom nő mérgezés áldozata lehetett. Alább a történetüket feltáró cikkük összefoglalóját olvashatják.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.