Újabb szép magyar siker: térdre rogyva is Európa élén

gazdaság
2023 augusztus 18., 12:29

Kilencedik hónapja a magyar infláció a legnagyobb az Európai Unióban – derül ki az Eurostat pénteken közzétett adataiból. Bár Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő vasárnap az úgymond közrádióban még azzal büszkélkedett, hogy térdre rogyasztottuk, erről természetesen szó sincs: bár a januári csúcs óta valóban folyamatosan csökken, még mindig 17 százalék fölötti mértékben nőtt, azaz a vágtató infláció kategóriába tartozik a fogyasztói árak magyarországi emelkedésének mértéke.

link Forrás

Látszik, hogy júniusban a magyar infláció csaknem háromszorosa volt az európai uniós átlagnak, az eurózónához képest pedig még nagyobb arányú volt a forint értékvesztése.

Az inflációtól továbbra is a közép-európai térség tagállamai szenvednek leginkább – kivéve Szlovéniát –, függetlenül attól, hogy eurót használnak-e, vagy saját devizát.

Ha megnézzük azt, hogyan változott az infláció júniusihoz képest, látható, hogy az uniós tagállamok többségében a magyarhoz hasonlóan lassulva nőttek a fogyasztói árak júliusban. Csökkent az infláció az EU-ban, valamint az eurózónában is. Nyolc tagállamban nőtt az áremelkedés üteme, ezek többsége olyan, ahol az infláció az optimálisnak számító 3 százalék alatt van.

link Forrás

Uniós szinten az észt infláció lassult a legintenzívebben, 9,8-ról 6,2 százalékra. A magyar inflációcsökkentés szintén jelentősnek számít – persze volt honnan –, a szlovák infláció utolérte a lengyelt (lefelé), az osztrák fogyasztói árak emelkedése viszont gyorsult is.

Kiemelt videóink