Az ecuadoriak elutasították az amazóniai olajfúrásokat, véget kell vetni a műveleteknek a védett területen

környezetvédelem
2023 augusztus 21., 19:48

Az ecuadoriak az Amazonas-medence egy védett területén történő olajfúrás ellen szavaztak, ami fontos döntés: megköveteli, hogy az állami olajcég beszüntesse a tevékenységét egy olyan régióban, ahol két elszigetelt törzs él, és ami a biológiai sokféleség gócpontja.

A Yasuni Nemzeti Parkot a Tagaeri és a Taromenani törzs lakja, 1989-ben a UNESCO világbioszféra-rezervátummá nyilvánította. A több mint 1 millió hektáros terület 610 madárfajjal, 139 kétéltűfajtával és 121 hüllőfajtával büszkélkedhet. Legalább három faj őshonos.

A Shiripuno folyó a Yasuni Nemzeti Parkban 2023. július 30-án.
photo_camera A Shiripuno folyó a Yasuni Nemzeti Parkban 2023. július 30-án. Fotó: Galo Paguay/AFP

A szavazatok több mint 90 százalékát megszámlálták, így 10 ecuadoriból kb. hat elutasította a Yasuni területén található 43-as blokkban lévő olajkutatást.

Az eredmény nagy csapás Guillermo Lasso ecuadori elnöknek, aki kiállt az olajfúrások mellett, azt állítva, hogy az ebből származó bevételek döntőem fontosak az ország gazdaságának. A Petroecuador állami olajtársaságnak a következő hónapokban fel kell számolnia a tevékenységét.

A népszavazás az elnökválasztás mellett zajlott, ami a baloldali jelölt Luisa González és a jobboldali jelölt, Daniel Noboa közötti második fordulóban dől el. Az ország politikai zűrzavart él át az egyik jelölt, Fernando Villavicencio meggyilkolása után. (AP)