Hadházy: Nem titkolhatják tovább Tiborcz üzlettársának 244 milliárdos szerződését a Bosnyák téren ásott nagy gödörről

Budapest
2023 augusztus 22., 12:56

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő a Facebookon jelentette be, hogy:

„A Fővárosi Törvényszék tegnapi ítélete szerint a Nemzeti Vagyonkezelő nem titkolhatja Tiborcz István üzlettársának gigantikus, 244 milliárd forintos(!) szerződését. Ez a Bosnyák téren ásott hatalmas gödörről szóló szerződés, amiről a kormány titokban döntött és aminek kiadását azzal tagadta meg a Vagyonkezelő, hogy a nemzetbiztoságot veszélyeztetné, ha megtudnánk a részleteket... Ez azért vicces, mert Gulyás Gergely már elmondta, hogy a NAV-ot szeretnék oda költöztetni, ha elkészül.”

A pert a képviselő a Transparency International segítségével indította. A Fővárosi Törvényszék döntése csak néhány részlet kitakarását tartotta jogosnak.

Hadházy szerint az alperes „néha egészen szórakoztató érveket hozott fel, például hogy azért titok, hogyan adnak 244 milliárd forint adófizetői pénzt Tiborczéknak, mert a kormány TITKOS HATÁROZATBAN döntött róla; és a Nemzetbiztonsági Bizottság mentesítette őket a nyilvános közbeszerzés kiírása alól; és különben is, CSAK VÉLETLENÜL TETTÉK KI A HONLAPRA, hogy van ilyen szerződés; és ez csak döntéselőkészítő adat, mert csak előszerződésről van szó (ami természetesen butaság, hiszen az előszerződés már egy kötelező érvényű, döntést követően meghozott szerződés)”.

Hadházy ezt írta arról, hogy mire számít:

„Gondolom, fellebbeznek majd, hiszen ki tudják fizetni az ügyvédi költségeket és a Kúrián már előrehaladottabb a bírák fideszesítése, de azért érdekelne az az érvelés, amivel megváltoztatnák ezt az ítéletet.”

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A Népszava írta meg, hogy a bosnyák téri beruházást a kormány kiemelt közérdekűnek minősítette, a rendeletben megadott kedvezményekkel a Tiborcz Istvánnal baráti viszonyt ápoló Balázs Attila cégének, a Zugló-Városközpont Ingatlanfejlesztő Kft.-nek gyakorlatilag szabad kezet adtak a 7 hektáros terület faltól falig való beépítéséhez. A kormány a „koordinációs feladatokat” a fővárosi kormányhivatalt vezető Sára Botond főispánra (beszarás ez a szó :D [lásd]) bízta. Az engedélyezés így zökkenőmentes, környezetvédelmi engedélyt kérniük sem kellett –írja a lap.