Mindenkit kimentettek a 300 méter magasan rekedt felvonóból Pakisztánban

baleset
2023 augusztus 22., 18:09

Frissítés: bár az első hírek úgy szóltak, felfüggesztették a mentést, végül minden gyereket és a tanárt is kimentették a felvonóból – írja a BBC.

Két kisgyereket már kimentettek, de további hatan (gyerekek és a tanáruk) még mindig 300 méter magasan várják, hogy kimentsék őket egy drótkötélpályás kabinos felvonóból Pakisztán északi hegyvidéki területén, de az akciót az éjszaka beálltával egyelőre felfüggesztették.

A rendőrség szerint a csoport 11 órája vesztegel a magasban, a felvonó helyi idő szerint reggel 7:45-kor állt le, miután a kabint tartó két drótkötél közül az egyik elszakadt.

photo_camera Fotó: AFP

A mentőakcióban kezdetben egy helikoptert vetettek be, és a mentés felgyorsítása érdekében összesen négy helikoptert állítottak szolgálatba, de többszöri próbálkozás ellenére sem jártak sikerrel. A mentést a széllökések is nehezítették, ezért új mentési stratégiát dolgoztak ki: egy kisebb és könnyebb kabinnal egyenként fogják kimenteni a magasban rekedteket.

Az első kisgyereket csak a negyedik próbálkozás után tudták kimenteni, őt a helyszínen sürgősségi ellátásban részesítették.

A történtek megdöbbentették a helyieket, akik közül ezrek siettek a szerencsétlenség helyszínére, hogy segítsenek a mentőknek. „Még soha nem láttunk ehhez hasonlót a környéken. Talán ez lehetett a legnehezebb nap a helyiek életében” – mondta el egy helyi férfi az DPA német hírügynökségnek.

A helyiek elmondása szerint nem ez volt az első alkalom, hogy leállt a lanovka, de még soha nem tartott eddig a megjavítása.

„A kabint csak egy kötél tartja, ez nehezíti és veszélyezteti a mentést. A helikopter rotorjának széllökései miatt elszakadhat a drótkötél” – közölte Tahir Ajub helyi rendőrfőnök.

Anvár-ul Hakk Kakar kormányfő időközben a magánfelvonók tüzetes átvizsgálását rendelte el.

A csoport iskolába tartott, amikor az egyik kábel elszakadt, és a felvonó több száz méter magasban megállt. (BBC, MTI)