45 milliárdos ígérettel tért haza Orbán teraszáról a boszniai szerbek vezetője

POLITIKA
2023 augusztus 23., 19:15

Milorad Dodiknak abban a kiváltságban lehetett része vasárnap, hogy a Karmelita teraszáról nézhette végig az ünnepi tűzijátékot. De a boszniai Szerb Köztársaság vezetőjét nem csak a színes pukkanások kárpótolták azért, hogy hazájában nemrég vádat emeltek ellene. Dodik szerdán Banja Lukában már arról számolt be, hogy

a magyarországi látogatása során sikerült elintéznie, hogy a magyar kormány összesen 118 millió eurót (~ 45 milliárd forint) fektessen be a boszniai Szerb Köztársaságban.

Ebből 70 millióból azt a kiesett pénzt pótolják, amit Németország épp Dodik szeparatista politikája miatt nem akart odaadni.

Milorad Dodik és Orbán Viktor a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 20-án
photo_camera Milorad Dodik és Orbán Viktor a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 20-án Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítéspolitikáért felelős biztosa, akit épp Orbánék delegáltak, májusban túlzott oroszbarátsága miatt figyelmeztette Dodikot, aki akkor éppen Moszkvába készült, hogy a gazdasági együttműködésről tárgyaljon Vlagyimir Putyinnal. Egyben át akarta adni az orosz vezetőnek a legmagasabb rangú állami kitüntetést, a boszniai Szerb Köztársaság Érdemrendjét.

Dodik korábban a Mrsovóba tervezett vízerőmű és az Ugljevik 3 hőerőmű fejlesztési projekthez akart magyar finanszírozást, cserébe akár társtulajdonosi szerepet is kínált a magyar félnek. A G7 szerint valószínű, hogy erre ráztak kezet most. (SarajevoTimes/G7)