Az akadályfutás térdig érő vizesárkában pancsolva ünnepelt két friss világbajnok

sport
2023 augusztus 22., 22:34

Az atlétika jelenlegi legnagyobb showmanje az olasz Gianmarco Tamberi. Azért nem bohóca, mert elképesztően sikeres, az ellenfeleit meg többet ölelgeti Gianluigi Buffonnál is.

A magasugró nyert már olimpiát (igen, ő volt az, aki az olimpián megosztozott az aranyon a barátjával, a katari Barshimmal), Európa-bajnokságot és most Budapesten kiegészítette a kollekcióját egy világbajnoki címmel is.

A budapesti vébén eddig csak a magyar versenyzőket fogadta akkora őrjöngés, mint Tamberit. Ehhez persze kellettek az olasz rajongók is, akik oda gyűltek a magasugrásnál lévő kanyarhoz.

Tamberi pedig mindent megtett, hogy magára vonja a figyelmet. Jó, hát talán kicsit többet is. A döntő előtti bemutatásnál beállt dobolni a hangulatfelelős zenekarba.

link Forrás

A versenyre meg úgy állt ki, hogy csak a fél arcát borotválta meg,

photo_camera Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

A cipője és a zoknija meg hát milyen.

photo_camera Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Őt nézve az atlétikai kicsit olyan, mint egy vidám operett. Teátrálisan tud örülni, ha átmegy a léc felett, eldobja magát és látványosan a szivacsot csapkodja, ha nem sikerül az ugrás, időnként pedig megmutatja a kockás hasát. És ezt imádják a nézők.

link Forrás

A 236 centin a társolimpiai bajnok Barshim kiszállt, ezt a magasságot viszont Tamberi elsőre átvitte. Csak az amerikai JuVaughn Harrison tudott menni vele ezen a szinten, de nem elsőre vitte a 236-ot. Így amikor az amerikai 238-on háromszor is hibázott, az eddig kétszer rontó Tameri már az utolsó ugrásától függetlenül világbajnok lett. Innentől kissé követhetetlen volt, hogy mi történik. Tamberi odaszaladt a nézők között álló barátnőjéhez, közben belefolyt az olasz táobrba, aztán egy idő után eszébe jutott, hogy van még egy ugrása, amolyan gálaként.

Visszament, 240-re tetette a lécet, ami egyéni csúcsa lenne, de ekkor Barshim jelent meg egy gyerekkel, akit bedobott a matracra, a pályafelügyelők nem nagy örömére. Tamberi és Barshim aztán a gyerekkel fotózkodtak,

photo_camera Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

majd végül csak odaállt az olasz az utolsó kísérletre.

link Forrás

És innentől elkezdődött egy olyan ünneplés, amibe aztán beszállt például a magasugrás közben a 3000 akadályfutásban a világbajnoki címét megvédő, olimpiai bajnok Szufian el-Bakkali (legyőzve a világrekordot tartó Lamecha Girmát), és vele ünnepelt a bronzérmes kenyai Kibwot is. Hogy aztán a térdig érő vizesárokban kössenek ki.

link Forrás

Szintén a magasugrás közben - kissé méltatlanul megosztott figyelem közben - újabb világbajnoki címet nyert a női 1 500 méter kimagaslóan legnagyobb alakja, Faith Kipyegon. A harmadik vb-aranyát szerezte ezen a távon - csak a most harmadik helyen végzett Sifan Hassan győzte le 4 éve Dohában -, kétszeres olimpiai bajnok is, a vébére úgy készült, hogy világcsúcsot futott 1 500 méteren, 5 ezren és egy mérföldön is. A kenyai sportoló szülés után tért vissza, és lett még jobb, mint korábban. Ő nem ugrott be a vizesárokba, fut még 5 ezer méteren is még a héten. Ezen nagyobb küzdelem lesz a táv olimpiai bajnokával, a holland Sifan Hassannal.

photo_camera Fotó: JEWEL SAMAD/AFP