A konzervatívok vezetőjét bízta meg kormányalakítással a spanyol király

külföld
2023 augusztus 23., 05:39

VI. Fülöp spanyol király kedden, egy hónappal az előrehozott választás után Alberto Núñez Feijóot, a konzervatív Partido Popular (PP) miniszterelnök-jelöltjét bízta meg, hogy alakítson kormányt.

Feijóonak az első körben minősített többséget jelentő 176 képviselő szavazatát kellene összegyűjtenie a parlament 350 fős alsóházában. A második fordulóban már az egyszerű többség is elegendő a sikeres kormányalakításhoz.

Alberto Núñez Feijóo tapsol egy kampányeseményen
photo_camera Alberto Núñez Feijóo tapsol egy kampányeseményen Fotó: MIGUEL RIOPA/AFP

A konzervatív politikusnak azonban utóbbira is kevés az esélye, mert a szélsőjobboldali Vox képviselőivel együtt csak 170 támogatója van. A parlamentbe bejutó kispártok többsége szeparatista vagy baloldali, ezért csak egy kanári-szigeteki és egy navarrai képviselő támogatása lehet még reális számára, azonban az ő szavazatukkal is csak 172-vel rendelkezne.

Ha Feijóo nem jár sikerrel, a jelenleg ügyvezető miniszterelnökként dolgozó szocialista Pedro Sánchez próbálkozhat. Neki kicsivel több esélye van a többség begyűjtésére, de helyzetét nehezíti, hogy mindenképpen rászorul a szeparatista Junts párt támogatására is.

Ez a korábbi katalán kormányfő, jelenleg brüsszeli száműzetésben élő Carles Puigdemont pártja. A politikus a választás előtt azt mondta, a Junts egyik blokkot sem fogja támogatni. Sánchez ezt az álláspontot csak jelentős gesztussal, például a Puigdemont elleni vádak ejtésével oldhatná fel.

Pedro Sánchez integet támogatóinak a választás estéjén
photo_camera Pedro Sánchez integet támogatóinak a választás estéjén Fotó: JAVIER SORIANO/AFP

Amennyiben sem a jobb-, sem a baloldali tömb miniszterelnök-jelöltje nem tudja megszerezni a szükséges többséget, új parlamenti választásokat írnak ki. Annak időpontjáig Sánchez marad az ügyvezető miniszterelnök.

A választás végeredményéről itt, a spanyol belpolitikai helyzetről pedig ebben a cikkben írtunk bővebben.