Ötvenezren tüntettek Dél-Koreában a fukusimai erőmű radioaktív vízének leengedése ellen

külföld
2023 augusztus 26., 17:27

Szombaton is folytatódtak a fukusimai erőmű radioaktív vize miatt tüntetések, körülbelül 50 ezer ember tüntetett Dél-Korea fővárosában. A tüntetők azt követelték a kormánytól, hogy tegyen lépéseket, amiért a japánok csütörtökön elkezdték beleengedni a Csendes-óceánba a fukusimai erőmű kezelt radioaktív vizét.

photo_camera Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

A japánok minden szükséges engedélyt megkaptak a művelethez, és a a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint a víz leengedése összhangban áll a nemzetközi biztonsági szabványokkal, és az csak elhanyagolható hatással lesz az emberekre és a környezetre. A tüntetők mégis azt gondolják, hogy katasztrofális hatása lesz a halászatra és a környezetre nézve. A tüntetők szerint nem tudni milyen következményei lesznek a víz leengedésének 50 vagy 100 év múlva.

photo_camera Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

A fukusimai nukleáris erőművet 2011-ben pusztító földrengés és szökőár sújtotta, ami miatt az atomerőműben a világ második legsúlyosabb nukleáris balesete következett be. Az erőműnél összegyűlt szennyezett vizet óriási tartályokban tárolják, de a létesítmény felszámolásához fel kell szabadítani a helyet, ezért a vizet megtisztítják, sokszorosára hígítják és évtizedeken át fokozatosan engedik a tengerbe. Mióta a 2011-es szökőár elpusztította az üzemet kb. 1,34 millió tonna víz gyűlt össze, ami 500 olimpiai méretű medence megtöltéséhez elég. A vizet a szűrése és hígítása után 30 éven át eresztik le. (Reuters)