Prigozsin utolsó napjain az orosz védelmi minisztériummal versengett a Wagner afrikai kapcsolataiért

külföld
2023 augusztus 26., 05:15
  • Mi történt azóta, hogy Prigozsin katonai felkelést kísérelt meg Putyinnal szemben?
  • Mit csinált Jevgenyij Prigozsin Afrikában nem sokkal azelőtt, hogy egyelőre tisztázatlan okok miatt lezuhant a magángépe?
  • Mi lesz a Wagner üzleti kapcsolataival, amiket Prigozsin hosszú évek alatt épített ki, és amiknek köszönhetően jelentős pénzösszegekhez jutott a zsoldoshadsereg?
  • A Wagner-vezér utolsó napjairól a Wall Street Journal számolt be.

A Wall Street Journal (WSJ) hosszú cikkben írt arról, hogy Prigozsin halálát két hónapja csendben zajló versengés előzte meg a zsoldosvezér és a Kreml között, ami a Wagnerrel üzleti kapcsolatokat ápoló országok feletti befolyásért zajlott. A lap szerint Prigozsin magángépének lezuhanása előtti napok is pontosan ezzel teltek.A WSJ úgy tudja, hogy a Wagner lázadása óta az orosz védelmi minisztérium nem ült tétlenül, hanem delegációkat küldött a Wagner ügyfélállamaiba, hogy tájékoztassák a külföldi kormányokat arról, hogy ezentúl közvetlenül az orosz állammal fognak üzletet kötni. Bár Prigozsin a puccskísérlet után alkut kötött Putyinnal, hogy csendben meghúzza magát Fehéroroszországban, nem így lett. Prigozsin nem volt hajlandó visszavonulni, inkább átszelte a Közel-Keletet, Kelet-Európát és Afrikát, hogy életben tartsa üzleti kapcsolatait.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.