A japánok állítják: nem radioaktív a tenger vize a fukusimai atomerőmű környékén

külföld
2023 augusztus 27., 11:57

Nem észleltek kimutatható radioaktivitást a fukusimai atomerőmű környékén található tengervíz vizsgálatakor, állítja a japán kormány. A vezetés igyekszik eloszlatni az országon belül és a szomszédos országokban hangoztatott aggodalmakat, amik szerint az erőműből az óceánba engedett víz káros lehet. A kormány azt ígéri, a következő három hónapban heti rendszerességgel teszi közzé a vizsgálati eredményeket.

photo_camera Fotó: TAKUYA MATSUMOTO/The Yomiuri Shimbun via AFP

Az erőmű radioaktív vízének leengedése ellen a napokban ötvenezren tüntettek Dél-Koreában. A japán régió halászai is attól tartanak, hogy a víz leeresztése hatással lesz a megélhetésükre. Csütörtökön Tokióban tömegtüntetést tartottak a miniszterelnök rezidenciája előtt.

A következő 30 évben több mint egymillió tonna atomerőműben tárolt vizet bocsátanak ki. A víz 2011 óta halmozódik, mióta az erőművet súlyosan megrongálta egy szökőár. A víz visszaeresztése Japán, valamint az ENSZ nukleáris felügyelő szerve szerint is biztonságos.

Kína csütörtökön közölte, blokkolja a Japánból érkező tengeri termékek behozatalát, Dél-Korea pedig közölte, nukleáris szakértőket küldött Fukusimába, hogy megfigyelhessék a kibocsátási folyamatot. (BBC)