A magyar kormány szó nélkül hagyja, hogy fasiszta lázadásként tanítják az 56-os forradalmat az orosz iskolákban

POLITIKA
2023 augusztus 29., 12:35

A magyar kormánynak nincs kifogása az ellen, hogy az orosz iskolákban fasiszta lázadásként tanítják az 1956-os forradalmat. A Külügyminisztérium két nap hallgatás után reagált a hírre, Menczer Tamás kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkár az Origónak azt mondta, hogy

„1956-ban a magyar emberek fellázadtak a kommunista diktatúrával szemben, ez világos, egyértelmű tény, nem vitakérdés. Minden ezzel ellentétes állítás hamis. Ami történt annyira egyértelmű, hogy erről nem nyitunk vitát senkivel.”

Oroszországban a tizenegyedikesek új tankönyvből tanulhatják a történelmet, amit Vlagyimir Putyin egyik tanácsadójának, Vlagyimir Megyinszkijnek a felügyelete alatt készítettek el, és egyrészt rehabilitálják benne Sztálint, másrészt Putyint az ország megmentőjének állítják be. Az 1956-os magyar forradalom eseményeiről úgy írnak benne, hogy lázadó radikálisok, a fasiszta Magyarország volt katonái fogtak fegyvert, és rengeteg gyilkosságot követtek el, sorkatonák is brutális mészárlások áldozatai lettek. Rácz András Oroszország-szakértő felidézte:

„2016-ban, amikor az orosz köztévé pogromnak nevezte az 1956-os forradalmat, Szijjártó - nagyon helyesen - behívatta az orosz nagykövetet: "senkitől sem viseljük el, hogy megalázó módon beszéljen az 1956-os forradalomról és annak hőseiről.”