Donald Trump tárgyalását a republikánus előválasztás szuperkeddje előtti napra tették

külföld
2023 augusztus 29., 05:24

Egy szövetségi bíró március 4-ére rakta Donald Trump első tárgyalását a 2020-as elnökválasztás eredményének utólagos megváltoztatására irányuló összeesküvés (az elnöknek a 2020 január 6-i puccskísérletben betöltött szerepe) miatt indult szövetségi büntetőperben. Az időpont egy hétfői nap, pont a republikánus előválasztás legfontosabb fordulópontja, a "szuperkedd" előtt egy nappal.

Trump ügyvédei már eddig is panaszkodtak az elnökválasztási kampányba ütköző tárgyalási ütemtervek miatt, amelyeket Trump ellenségei „választási beavatkozásának” bélyegzett. A volt elnök ígéretet tett arra, hogy fellebbez a tárgyalás időpontja ellen. Trump ügyvédei eredetileg 2026 áprilisát javasolták a szövetségi tárgyalás időpontjának, a bíró szerint ez azonban elfogadhatatlan.

A felmérések szerint Donald Trump 50 százalék körüli támogatottsággal rendelkezik a republikánusok körében, őt Ron De Santis floridai kormányzó követi átlagosan 15-16 százalékkal, majd Vivek Ramaswamy vállalkozó 10 százalék körüli aránnyal. Trump a jelöltek első vitáján nem vett részt, mondván, hogy enélkül is biztosan vezet.

A volt amerikai elnököt és további 18 embert azzal vádolják, hogy módosítani próbálták a georgiai választás eredményét a 2020-as elnökválasztáson. Az esküdtszék 41 vádpontból álló dokumentumából kiderül, hogy mind a 19 vádlottat zsarolással vádolják, Trumpot pedig azzal is, hogy köztisztviselőket próbált rávenni arra, szegjék meg az esküjüket és így változtassák meg a választás eredményét. Ez a negyedik alkalom, hogy Trumpot büntetőeljárás alá vonják, legutóbb a 2020-as választások eredményének megdöntésére tett erőfeszítései miatt emeltek ellene vádat. A volt elnök minden vádpontban ártatlannak vallotta magát. (BBC)