Jason Crow a 444-nek: Orbánék retorikája nem a magyar emberek érdekét szolgálja

interjú
2023 szeptember 01., 08:04
  • Jason Crow coloradói demokrata politikus, az amerikai Képviselőház tagja.
  • Rangerként, az amerikai hadsereg speciális alakulatában járta meg Irakot és Afganisztánt.
  • Szakterülete a külpolitika és a biztonságpolitika.
  • Azért jött Magyarországra, mert aggasztotta a kormány NATO-val kapcsolatos retorikája és a demokrácia itteni állapota.
  • Találkozott Magyar Levente külügyminiszter-helyettessel és ellenzéki politikusokkal is.
  • Egy interjút is adott, a 444 és a Telex együtt kérdezhette.

Ukrajnai háború

Orbán Viktor a Tucker Carlsonnak adott interjújában hazugságnak nevezte az állítást, miszerint Ukrajna nyerésre állna a háborúban. A 444 kérdésére Jason Crow elmondta, teljesen máshogy látja a helyzetet, mint Orbán.

„Az orosz hadsereg 60 százalékát elpusztították az elmúlt másfél évben. A szankciók működnek, nyomást gyakorolnak Putyinra.”

Crow szerint azonban még több szankcióra van szükség, és arra is figyelni kell, hogy azokat hatékonyan hajtsák végre. Így lehet új helyzet elé állítani Vlagyimir Putyint. Az ukránok figyelemre méltó munkát végeznek, miközben az otthonaikért, a családjukért, a saját túlélésükért küzdenek.

„Ne felejtsük, hogy másfél évvel ezelőtt a világ nagy része azt hitte, csak három napig tartanak ki. Most pedig támadnak, területeket foglalnak vissza, és mérhető károkat okoznak az orosz hadigépezetben.”

Ezt nagyrészt a szívüknek és a motivációjuknak köszönhetik, de kellett hozzá a szabad világ támogatása is. A nyugati országok felismerték, hogy Ukrajna szabadsága az ő érdekük is - mondta Crow.

Jason Crow
photo_camera Jason Crow Fotó: U.S. Embassy Budapest

Az ukránok segélyezésével azonban nem minden amerikai ért egyet. Egy augusztus elején publikált, CNN által készített közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 55 százaléka nem támogatja, hogy a Kongresszus további segélyeket szavazzon meg Ukrajnának. A 444 megkérdezte Crow-t, mit gondol erről.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.