Szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lőszert küld Amerika Ukrajnának

háború
2023 szeptember 02., 06:00

A Biden-kormányzat szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lőszert küld Ukrajnának – derül ki egy dokumentumból, amely eljutott a Reutershez. Az értesülést két amerikai tisztviselő is megerősítette a brit hírügynökségnek. A lőszereket az amerikai Abrams harckocsikból lehet kilőni és várhatóan a következő hetekben szállítják őket Ukrajnának. Az egyik tisztségviselő szerint a most küldendő segélycsomag értéke 240 és 375 millió dollár között lesz attól függően, hogy pontosan mit tartalmaz. A csomag értékét és tartalmát ugyanis még véglegesítik. A Fehér Ház nem reagált azonnal a Reuters megkeresésére.

Abrams lő.
photo_camera Abrams lő. Fotó: WILLIAM WEST/AFP

Bár Nagy-Britannia már az év elején küldött szegényített uránnal töltött lőszert Ukrajnának, ez az első eset, hogy amerikai szállítmány is tartalmazna ilyeneket. A lépés valószínűleg vitákat vált majd ki csakúgy, ahogy a korábban küldött kazettás lőszerek ügye.

A szegényített uránnal töltött lőszerek használatát heves viták övezik, az ellenzők, mint például az Urániumfegyverek Betiltásáért Nemzetközi Koalíció, azt állítják, hogy a szegényített uránpor lenyelése vagy belélegzése veszélyes egészségügyi kockázatokkal jár, beleértve a rákos megbetegedéseket és a születési rendellenességeket.

Az urándúsítás melléktermékeként keletkező szegényített uránt azért használják lőszerekhez, mert rendkívüli sűrűsége miatt a lövedékek könnyen áthatolnak a páncéllemezeken, és öngyulladást okoznak. Bár a szegényített urán radioaktív, de lényegesen kevésbé radioaktív, mint a természetben előforduló urán.

Az Egyesült Államok nagy mennyiségben használt szegényített urániumot tartalmazó lőszereket az 1990-es és 2003-as Öbölháborúkban, valamint a NATO 1999-es bombázása során a volt Jugoszláviában.

Az ENSZ nukleáris felügyeletét ellátó Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint a volt Jugoszláviában, Kuvaitban, Irakban és Libanonban végzett vizsgálatok „azt mutatták, hogy a környezetben elszórtan található szegényített uránmaradványok nem jelentenek radiológiai veszélyt az érintett régiók lakosságára".

A radioaktív anyag azonban további kihívásokat jelent majd a háború utáni helyreállítás során Ukrajnában. Az ország egyes részei már most is tele vannak kazettás bombákból és más lőszerekből származó fel nem robbant lőszerekkel, valamint több százezer gyalogsági aknával.