Moldova elnöke szerint egy ellenőrző vizsgálat kimutatta, hogy az ország nem tartozik a Gazpromnak

energia
2023 szeptember 03., 18:32

Maia Sandu moldovai elnök azt mondta, hogy egy nemzetközi cég által elvégzett audit megcáfolta a Gazprom orosz állami gázvállalat állítását, miszerint Moldova 800 millió dollárral tartozik neki.

Maia Sandu moldovai elnök a romániai látogatásán tartott sajtótájékoztatóján 2022. július 29-én.
photo_camera Maia Sandu moldovai elnök a romániai látogatásán tartott sajtótájékoztatóján 2022. július 29-én. Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

A Gazprom és moldovai leányvállalata 2021 végén közölte: Moldova több 100 millió dollár adósságot halmozott fel, amit vissza kell fizetnie, hogy zavartalanul folytatódjon az ország ellátása orosz gázzal. A Gazprom egy évvel ezelőtt 709 millió dollárra tette a felhalmozott adósságot az azóta keletkezett kamatok nélkül.

Sandu ezt tagadta, de azt nem hozta nyilvánosságra, hogy van-e Moldovának bármilyen, ennél kisebb összegű tartozása az orosz gázvállalattal szemben. Annyit tett hozzá, hogy a moldovai kormány napokon belül hivatalos nyilatkozatban ismerteti az audit eredményét.

Moldova tavaly december óta nem vásárolt gázt a Gazpromtól, a szükségleteit más európai országoktól vásárolt földgázzal fedezte. (MTI)