Olekszandr Tarnavszkij: Az ukrán csapatok áttörték az orosz erők első védelmi vonalát Zaporizzsjánál

háború
2023 szeptember 03., 13:17

Az ukrán csapatok áttörték az orosz erők első védelmi vonalát Zaporizzsjánál - jelentette ki Olekszandr Tarnavszkij, a délkeleti szektorban harcoló ukrán csapatok parancsnoka a brit Observernek adott interjújában.

„Szerintem az oroszok azt hitték, hogy az ukránok nem fogják áttörni ezt a védelmi vonalat. Az elmúlt több mint egy évben mindent megtettek azért, hogy ez a terület jól védett legyen” – mondta Tarnavszkij, aki szerint az orosz erők idejük és erőforrásaik 60 százalékát az első védelmi vonal kiépítésére fordították, és csak 20 százalékát a második és harmadik vonalra. Az ukrán csapatok az áttörés mindkét oldalán haladnak előre, és beépültek a visszaszerzett területekre – mondta.

Ukrán tüzérek amerikai M777-es tarackjukkal az orosz erők bahmuti állásait lövik 2023. március 17-én.
photo_camera Ukrán tüzérek amerikai M777-es tarackjukkal az orosz erők bahmuti állásait lövik 2023. március 17-én. Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

Az ukrán fegyveres erők java most az első és a második orosz védelmi vonal között van. „Az offenzíva középpontjában most az ellenséges egységek megsemmisítése áll, amik fedezik az orosz csapatok visszavonását a második védelmi vonal mögé” – mondta.

Tarnavszkij azt mondta, az ellentámadást az oroszok által épített hatalmas aknamező akadályozta. Mögötte az orosz csapatok „egyszerűen csak álltak és várták az ukrán hadsereget”. „Amint ott [az első védelmi vonalon] bármilyen ukrán haditechnika megjelent, az oroszok azonnal tüzet nyitottak rá. Ezért az aknamentesítést csak gyalogság végezte és csak éjszaka” – magyarázta.

Szerinte most, hogy az aknamezőt az első védelmi vonalnál felszámolták, az oroszok kénytelenek manőverezni és átcsoportosítani erőiket. „Az ellenség nem csak Ukrajnából, hanem Oroszországból is gyűjt tartalékokat” – mondta Tarnavszkij, aki biztosra veszi, hogy előbb-utóbb az oroszoknak nem lesz elég erejük.

Tarnavszkij azt mondta, a második vonal nem olyan jól kiépített, így az ukránok ott használhatják a haditechnikájukat, bár azon a területen még mindig vannak elaknásított részek.

Az ukrán főügyészség közben bejelentette, hogy az orosz erők tüzérséggel lőtték az északkeleti országrészben lévő Szumi megyében Szeredina-Buda városát, miközben az ukrán rendfenntartók az orosz hadsereg korábbi ágyúzásának körülményeit dokumentálták. Egy rendőr meghalt, kettőt sérülésekkel kórházba szállítottak. A támadásban egy civil is megsebesült.

Az ukrán vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett embervesztesége hatszázzal 264 660-ra nőtt, és az ukrán erők szombaton megsemmisítettek többek között öt orosz harckocsit, 22 tüzérségi és egy légvédelmi fegyvert, valamint 11 drónt. (MTI)