Lázár János szerint Horthy kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona volt

POLITIKA
2023 szeptember 04., 14:41

A hivatalos megemlékezés részeként, de nem Horthy Miklós sírjánál csak elmondta a véleményét Lázár János az egykori magyar kormányzóról.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A Telex riportja szerint Lázár lendületesen kezdett bele Horthy megítélésébe, amikor azt mondta, hogy „manapság a politikában a mellébeszélésnek, sunnyogásnak, a hazudozásnak és a gyávaságnak nagy divatja van. Én azt gondolom, hogy világosan és egyértelműen kell beszélni: ma, akik itt összejöttünk, azok tisztelik Horthy Miklóst és emlékét, tisztelik Horthy Istvánt és emlékezetét. Azért jöttünk össze hogy fejet hajtsunk és emlékezzünk”.

Aztán mondott három dolgot, ami feltétlenül igaz szerinte Horthyra:

kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona.

Azt is mondta, hogy Horthy 1919-ben megmentette az országot attól a sorstól, amit „a nyugati nagyhatalmak” Magyarországnak szántak.

Lázár most ugyan nem koszorúzta meg Horthy sírját, mint 2019-ben, amivel majdnem színvallásra késztette Orbán Viktort is a kormányzó megítéléséről, de azt mondta, hogy valószínűleg visz még egy szál virágot máskor. (Arról, hogy milyen volt a közhangulat Horthy 30 évvel ezelőtti újratemetésekor, és a Fidesz hogyan próbálja megúszni, hogy a volt kormányzóról valami határozottat mondjon, ebben a cikkben írt Tóth-Szenesi Attila.)

Majd Lázár is azzal kente el a Horthyról szóló vitát, amivel a felszólalók többsége, hogy még kevés idő telt el a volt kormányzó pontos megítéléshez.

„Az objektív értékelés várat magára. Minél távolabb kerülünk időben 1920–1944-től, annál objektívebben tudjuk megítélni. (...) Rendkívül sok az érzelem a [Horthy megítéléséről szóló] kérdésben, sok idő kell, hogy ez a kép letisztuljon.”