Niggernek hangzott, de az RTL szerint Curtis nem ezt a szót rappelte a csatorna új, énekes tehetségkutatójában

tévé
2023 szeptember 04., 12:10

A hétvégén elindult az RTL új énekes tehetségkutatója, ami valójában csak ezen a csatornán új, mert 11 évvel ezelőtt a TV2-n már rápróbáltak erre a formátumra, aztán egy évad után el is kaszálták. Az RTL a 11 évadot megélt X-Faktort cserélte most le a Voice-ra, ami kezdetben polkorrekt módon csak a hangokra koncentrál az énekesek megjelenése helyett, mert a zsűritagok – akarom mondani coachok – háttal ülve hallgatják az indulókat, és csak akkor fordítják meg széküket, ha úgy érzik, érdemes lenne továbbjutnia annak, aki énekel.

Miklósa Erika, Manuel, Trokán Nóra és Curtis
photo_camera Miklósa Erika, Manuel, Trokán Nóra és Curtis Fotó: RTL

Emiatt a Voice-ban nincs meg az a shitshow, ami az X-Faktor lényege, vagyis hogy az első adások nagyrésze arról szól, hogy szerencsétlen és fahangú embereken kell röhögni. Itt tényleg csak énekelni képest embereket küldenek fel a színpadra, így a zsűritagok simán kiszórnak olyanokat is, akik tudnak énekelni, csak éppen nem mozgattak meg bennük az égvilágon semmit.

A műsorvezetést most Istenes Bence kapta meg, akinek feladata egyelőre kimerül abban, hogy az indulók családtagjaival és barátaival ácsorog a színfalak mögött. Ennél sokkal érdekesebb, pontosabban inkább érthetetlenebb lett a továbbra is coachoknak nevezett zsűri összetétele, mert a műsorban most Curtis, Manuel, Trokán Nóra és Miklósa Erika döntik el, hogy kinek érdemes énekelnie és kinek nem. (Miklósa Erikát egyébként emiatt a műsor miatt küldte el a köztévé.)

Ahogy minden műsornál, úgy nyilván itt is lehetett egy casting, vagyis sanszosan több név is felmerült és több embert is kipróbálhattak a kamerák előtt és a coachok forgószékében, épp emiatt ijesztő, hogy ez a négyes lett a befutó, mert az első adás alatt egy épkézláb mondat nem jött ki belőlük és az sem derült ki, hogy szakmailag tényleg ők lesznek-e a legmegfelelőbbek erre a feladatra, bár Manuel száját egyszer elhagyta a prozódia kifejezés.

photo_camera Fotó: RTL

Az egyelőre kérdéses, hogy milyen tanácsokat ad egy énekesnek az énekelni nem tudó Curtis, vagy a szintén rapper Manuel, aki bár bár az X-Faktorban – amivel befutott –, előfordult, hogy énekelt, de ha énekhangjával indult volna, sanszosan nem kerül be a műsorba. Az RTL viszont nagyon szerette volna bebizonyítani, hogy a négy coach joggal ül a zsűriben, hogy mind a négyen nagyon értenek a zenéhez, de legalábbis ahhoz a műfajhoz, amiben mozognak.

Emiatt a műsort azzal indították, hogy Miklósa Erika elkezdte énekelni a Csillagok, csillagok című népdal operettesített változatát, amibe aztán becsatlakozott egy nagyon menőnek szánt rappeléssel Curtis, akiből első hangzásra a következő dalszövegrészlet bukott ki:

„Nekem a számom vágod, nigger, fejem felett az átok nem ér el.” Legalábbis elsőre a szerkesztőségünk nagyrésze egyértelműen a „nigger” szót hallotta ki a szövegből, és később kiderült, hogy valószínűleg a teletext feliratozásán is a „nigger” szó szerepelt a szombat esti műsor alatt. Legalábbis az RTL válasza szerint, mert miután megkerestem a csatornát, hogy a feltehetően amerikai hip-hop-dalokon szocializálódott Curtis valóban a „nigger” szót használta-e, és ha igen, miért érezte szükségesnek a használatát, illetve hogy az RTL-nek nincs-e problémája a szóhasználattal, a következőt válaszolták:

„Curtis újpesti kötődésű rapperként Budapest 4. kerületéről írta a szöveget és »négyker«-t rappelt a dalban és az adásban így is hangzott el. A külsős feliratozó cég szoftver kezelő kollegája sajnos félrehallás miatt elrontotta a feliratot, amiért ezúton is elnézést kérünk.” Vagyis nemcsak a szerkesztőségünk, de úgy tűnik, a feliratozó is „nigger”-t hallott a „négyker” helyett, most pedig eljött a nagy elemzések, hallgatások és vitatkozások pillanata, el lehet kezdeni tekergetni az alábbi videót, aztán meg eldönteni, hogy Curtis mit mond a videó elindulása után körülbelül 40 másodperccel, miután feláll a székéből:

link Forrás

Ezen kívül mindössze annyi izgalom történt a műsorban, hogy fellépett a színpadra egy Jaber nevű, kuvaiti származású rapper, aki elmondása szerint korábban dolgozott Snoop Doggal, és aki miután a félig magyar, félig angol nyelvű rapjével tovább jutott a műsorban, Curtist választotta coachjának. Utóbbi azt mondta, hogy „olyan energiák szabadultak fel a produkciója alatt, ami nemzetközi”.

Jaber egyébként gond nélkül hazudott a zsűritagok szemébe, amikor azt mondta, mind a négyüket legendának tartja és hallgatja a zenéjüket. Ezek szerint Trokán Nóráét is. Azt viszont már nem mondta el, hogy bár külföldön állítása szerint dolgozott nagyobb nevekkel, itthon sem indul teljesen a nulláról.

A négykerezésen és a kuvaiti rapper megjelenésén túl más nagyon nem történt a másfél órás első részben, ami az énekes tehetségkutatók szokásos forgatókönyvét követte

  • az egymásnak beszólogató és egymást vicceskedve húzó zsűritagokkal,
  • az érzelmeiket nehezen kontrolláló, színpadra rohanó, ölelgető zsűritagokkal,
  • síró zsűritagokkal
  • és szomorú sorsú énekesek miatt még többet síró zsűritagokkal.

A Voice mostantól minden szombat este megy majd az RTL-en, ha valaki megnézné, hogy a nemrég Mindszenty-idézetet posztoló Curtis hányszor használja még a négyker kifejezést.