Két éve ment korkedvezménnyel nyugdíjba, a kormánymédiában most kezdték el emiatt támadni a PDSZ tagját

oktatás
2023 szeptember 05., 09:46

„A kormányzati sajtó célkeresztjébe ezúttal Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Országos Választmányának tagja került azért, mert korábban élt a nők 40 éves nyugdíjba vonulása adta lehetőséggel. A legnagyobb oktatási szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) határozottan visszautasítja a lejárató szándékot, hiszen egy szakszervezeti vezető kompetenciáját, érdekvédő tevékenységét nem az határozza meg, hogy munkaviszonya van, netán nyugdíjas. Ráadásul Nagy Erzsébetnek több évtizedes oktatási-tanítási tapasztalata van, pontosan tudja, mi zajlik az oktatási intézményekben. Ezen az sem változtat, hogy Nagy Erzsébet lassan két éve nyugdíjas, de a kormánypárti sajtó most tálalta a »hírt«” – írja közleményében a Pedagógusok Szakszervezete.

A PSZ szerint „ennek egyetlen magyarázata a szakszervezetek lejáratása, annak a kormányzati tervnek az elfogadtatása a társadalommal, hogy nincs szükség a jelenlegi rendszer fenntartására, miszerint a szakszervezeti tagdíjakat a munkáltató vonja le és utalja tovább az érdekképviseleteknek”. Szerintük a két oktatási szakszervezet ellehetetlenítése zajlik a közszféra más szakszervezetei mellett.

A kormánymédiában Nagy Erzsébetről megjelent cikkekben azt kifogásolták, hogy a PSZ tagja „egy oktatási intézmény mindennapjaiban sincs jelen, mégis ő nyilatkozik, követel az aktív pedagógusok nevében”. Vagy hogy „sokan gondolhatják, hogy még mindig tanít”, de „hiába próbálta meg elfedni, most napvilágra kerültek a tények”. Nem derült ki, hogy ebben az esetben kiket takar a „sokak szerint”, de az egyik írásban úgy fogalmaznak, „sokak szerint képmutatás és felelőtlenség, hogy Nagy Erzsébet nyugdíjasként biztatja a tanárokat arra, hogy mondjanak fel, hagyják ott a pályát. Neki ez már nem személyes kockázat, személyes felelősség nélkül könnyebben tesz ilyen nyilatkozatokat.” Illetve problémásnak találták azt is, hogy „tanítás helyett a tiltakozások szervezését választotta, otthagyva azokat, akiket elvileg képvisel”. A kormánymédiában név nélkül megjelent írás szerint „a volt pedagógus Nagy Erzsébet élethelyzete alapján inkább tudja hitelesen a nyugdíjasokat képviselni, mintsem a tanárokat”.

A PSZ ezek után közleményét azzal zárta, jogy felszólítják a kormányt: „tegyen le a szakszervezetek megfélemlítéséről, ne terjesszen be a munkavállalók érdekeit sértő, jogaikat korlátozó javaslatot a parlament elé”.