Aggasztja az Egyesült Államokat, hogy Lázár János közreműködik a Horthy örökségének rehabilitására és népszerűsítésére irányuló törekvésekben

KÖZÉLET
2023 szeptember 05., 18:20

„Az Egyesült Államokat aggasztja, hogy az Orbán-kormány egy magas rangú tisztviselője közreműködik azokban a törekvésekben, amelyek Horthy brutális örökségének rehabilitálására és népszerűsítésére irányulnak" - reagált David Pressman, amerikai nagykövet Lázár János vasárnapi Horthy-megemlékezésen mondott szavaira.

Az amerikai nagykövetség megosztotta Frölich Róbert főrabbi Facebook-bejegyzését, a kommentárban pedig Pressman azt is hangsúlyozta, hogy Horthy Miklós bűnrészes volt a magyarországi zsidó lakosság lemészárlásában a holokauszt idején.

David Pressman beszél az amerikai nagykövetség Pride-piknikjén 2023. július 16-án.
photo_camera David Pressman beszél az amerikai nagykövetség Pride-piknikjén Fotó: Németh Dániel/444

Frölich a Telex hétfői helyszíni beszámolója alapján osztott meg Lázárral két Horthy idézetet is, amiben az antiszemita volt kormányzó a zsidókról írt. A főrabbi úgy fogalmazott, az idézetek alapján világos és egyértelmű Horthy beszéde. Az összes ilyen beszéd miatt nem ismerhette meg az apja családját és az anyja családjának nagy részét. A feltételek ugyanis meg lettek teremtve.

A miniszter egyelőre nem reagált a főrabbi bejegyzésére. A stábja viszont kirakta vasárnapi beszédét, így már meg lehet hallgatni, ahogy Lázár az egykori kormányzót magasztalja.

Lázár beszédére a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleményben reagált. A szervezet változatlanul fenntartja 1993-ban közzétett álláspontját, mely szerint Horthy magyarországi újratemetése kizárólag családi eseményként volt elfogadható. Annak minden politikai, közösségi befogadása és ezáltal a volt kormányzó kritikátlan dicsőítése történelemhamisítást jelent.

A Mazsihisz szerint akik harsányan ünneplik Horthyt, nem egyszerűen a kormányzó személyét kívánják tisztára mosni, hanem az egész Horthy-korszakot. Annak csak egyes pozitívumait emelik ki, viszont szándékosan elfeledtetni igyekeznek a zsidóellenes intézkedések sorozatát, az ártatlan százezrek deportálását, a magyar zsidóság elpusztításában játszott állami szerepet.

A Fidesz és Orbán Viktor sajátos hozzáállását Horthyról ebben a cikkben foglaltuk össze.