Brüsszel megkönnyítené a nonprofit egyesületek határokon átnyúló tevékenységét az EU-ban

eu
2023 szeptember 05., 17:56

Az Európai Bizottság javaslatot fogadott el a nonprofit egyesületek határokon átnyúló tevékenységének megkönnyítésére az Európai Unióban.

A brüsszeli testület szerint a kezdeményezés javítaná az EU-s belső piac működését azzal, hogy megszünteti a jogi és adminisztratív akadályokat azok előtt a nonprofit egyesületek előtt, amik több tagállamban működnek, így elősegíti ezen egyesületek szerepét az EU gazdasági és társadalmi értékeinek létrehozásában, és egyenlő versenyfeltételeket biztosít nekik.

photo_camera Illusztráció: Botos Tamás/444

Most azok a civil szervezetek, amik a székhelyüktől eltérő tagállamban folytatnak tevékenységet, nem kapnak egységes elismerést, és gyakran másodszor is regisztrálniuk kell, vagy akár új jogi személyt kell alapítaniuk az adott tagállamban.

Az Európai Bizottság becslései szerint egy új jogi keretrendszer bevezetésével évente akár 770 millió euróval is csökkenhetnek az érintett kb. 350 ezer szervezet adminisztratív költségei. Ezenkívül az érintett akadályok megszüntetésével további kb. 185 ezer nonprofit egyesület folytathatna határokon átnyúló tevékenységet, ami 15 év alatt akár 4,2 milliárd euró hozzáadott értéket is teremthetne – áll a közleményben.

A javasolt irányelv értelmében a határokon átnyúló tevékenységet folytató szervezetek minden tagállamban a csak helyben ténykedő egyesületekhez hasonlóan fognak működni. Az EU-s tagállamoknak a székhely áthelyezéséről összehangolt szabályokat kell bevezetniük, lehetővé téve, hogy a nonprofit egyesületek teljes mértékben élvezhessék a letelepedés és a szolgáltatások, az áruk meg a tőke áramlásának szabadságát az EU-ban. Biztosítani kell azt is, hogy a határokon átnyúló tevékenységet végző szervezetek a bejegyzés szerinti tagállamtól függetlenül teljesen élvezhessék a belső piac előnyeit, és minden egyes tagállamban, ahol működnek, szabadon és megkülönböztetésmentesen hozzáférhessenek az állami finanszírozáshoz.

A javaslatot az Európai Parlamentnek és a tagállamok kormányait tömörítő Tanácsnak is jóvá kell még hagynia. Az elfogadás után a tagállamoknak két évük lesz, hogy az irányelvet átültessék a nemzeti jogba. (MTI)