Elküldték Jorge Vildát, a világbajnok női futballválogatott szövetségi kapitányát

futball
2023 szeptember 05., 16:23

Menesztették Jorge Vildát, az augusztusi világbajnokságot megnyerő spanyol női labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát.

Jorge Vilda az egyik edzésen Sydney-ben augusztus 19-én.
photo_camera Jorge Vilda az egyik edzésen Sydney-ben augusztus 19-én. Fotó: FRANCK FIFE/AFP

A Sydney-ben az angolok ellen 1-0-ra megnyert döntő után botrány tört ki: az éremátadón Luis Rubiales, a szövetség (RFEF) elnöke váratlanul szájon csókolta az egyik játékost, Jenni Hermosót. Ezért a nemzetközi szövetség (FIFA) 90 napra eltiltotta a sportággal kapcsolatos mindenfajta tevékenységtől, de ő ennek ellenére közölte, hogy maradni akar az RFEF élén, sőt jogi lépésekkel fenyegette meg Hermosót.

Jorge Vilda akkor üdvözölte Rubiales döntését, ami tovább borzolta a kedélyeket. Az RFEF a friss állásfoglalásában csak annyit közölt, hogy köszöni a 42 éves Vilda munkáját, de nem említette meg a botrányt. Pedro Rocha megbízott elnök viszont elnézést kért a szurkolóktól Rubiales „elfogadhatatlan” viselkedéséért, amivel „komoly károkat okozott a spanyol futballnak”.

A vb-győztes spanyol válogatott játékosai azóta közölték, hogy addig nem játszanak nemzetközi meccseket, amíg Rubiales áll a szövetség élén.

A múlt héten előkerült egy videó, amin Jenni Hermoso a spanyol csapattársakkal viccelődik a vébédöntő utáni csókról, Rubiales rögtön el is küldte a FIFA-nak. (MTI)