Rétvári a tanárhiányról: Rendkívüli mozgás az előző évekhez képest nem tapasztalható

oktatás
2023 szeptember 06., 04:14

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszolt a jobbikos Z. Kárpát Dániel írásbeli kérdésére, vagyis hogy hány tanár mondott fel a Kelet-Pesti Tankerületben 2023 januárja óta. A Telex beszámolója szerint Rétvári először korrigálta a kérdésben szereplő kifejezést, és elmagyarázta, hogy a pedagógus felmondással nem szüntetheti meg a közalkalmazotti jogviszonyát, ez csak lemondással oldható meg. Csak ezután közölte, hogy augusztus 21-ig a Kelet-Pesti Tankerületi Központban 10 pedagógus szüntette meg a közalkalmazotti jogviszonyát, és „ezzel egyidejűleg ebben az időszakban 115-en létesítettek pedagógus munkakör ellátására irányuló közalkalmazotti jogviszonyt a tankerületben”. Rétvári szerint „rendkívüli mozgás az előző évekhez képest nem tapasztalható”, majd meg is magyarázta, hogy a pedagógusok körében évtizedes gyakorlat, hogy a munkaviszonyt nyáron szüntetik meg, vagy akkor kötnek újat, így a betöltetlen álláshelyek száma folyamatosan változik. Válasza szerint „a pedagógusok létszáma jellemzően szeptember hónapban állandósul, akkor hagyják jóvá a végleges tantárgyfelosztást a fenntartók”.

Ehhez hozzátette még, hogy az évről évre csökkenő gyereklétszám mellett a fő munkaviszony keretében foglalkoztatott pedagógusok száma 2010 óta 165-170 ezer körül mozog, majd mellékelte az Eurostat kimutatását is a tanár-diák arányról.

Utóbbi szerint a magyarországi a 8. legkedvezőbb adat az EU-ban, mert míg nálunk egy tanárra átlagosan 10,6 diák jut, addig az EU-ban 12,1. Rétvári ebből arra következtet, hogy „nálunk tehát több tanár van, ezért több figyelem is jut egy-egy diákra mint a legtöbb uniós országban”.