Egy lengyel tábornok szerint a NATO-nak sokkal agresszívebben kellene fellépnie Oroszországgal szemben

külföld
2023 szeptember 07., 04:46

Vlagyimir Putyin gengszterszerű nukleáris fenyegetései megkövetelik, hogy a NATO sokkal agresszívebb választ adjon, beleértve több nukleáris fegyverrel felszerelt repülőgép használatát, mondta Rajmund Andrzejczak tábornok, a lengyel fegyveres erők vezérkari főnöke.

photo_camera Rajmund Andrzejczak Fotó: MATEUSZ WLODARCZYK/NurPhoto via AFP

Andrzejczak a lengyelországi Karpaczban tartott gazdasági fórumon azt mondta, Ukrajna katonai vereségének hosszú távú gazdasági hatásai lennének, mind Lengyelországra, mind a NATO-ra nézve. Szerinte ebben az esetben nem lesz elég a 300 ezer fős állandó lengyel hadsereg, a védelmi kiadásokat pedig jelentősen növelni kellene.

A nukleáris fegyverek bevetésével kapcsolatos ismételt orosz fenyegetésekre és az orosz taktikai atomfegyverek Fehéroroszországban való állomásoztatására utalva Andrzejczak Oroszországot egy gengszterhez hasonlította, aki fegyvereket hoz az asztalhoz, addig a Nyugat fegyverek nélkül, panamaingben ül le. „A NATO egy nukleáris szerződéses szervezet, sokkal proaktívabbnak és erősebbnek kellene lennie az oroszokkal szemben” – mondta, hozzátéve, hogy a 70-es és 80-as években a nukleáris fegyverekkel felszerelt B-52-es bombázók 30 százaléka állandóan repült, a pilóták pedig bevetésre készen álltak.

Ukrán tüzér a fronton 2023. augusztus 21-én.
photo_camera Ukrán tüzér a fronton. Fotó: Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via AFP

Andrzejczak azt is megkérdőjelezte, hogy a NATO eldöntötte-e már, mit tegyen egy, a Wagner-csoport által a NATO-terület ellen intézett támadással kapcsolatban, beleértve azt is, hogy hivatkozna-e az 5. cikkely szerinti önvédelmi záradékra, Oroszországnak tulajdonítva a támadást. „Közvetlen határunk van Kalinyingráddal és Fehéroroszországgal. Ez már nem a hidegháború 2.0” – mondta.

A tábornok szerint Oroszország megpróbál majd válságot előidézni az októberi lengyel választásokon, de a nyilvánosság előtt nem közölt részleteket. „Oroszország állandó háborús készültségben van, és nagyon aktív Lengyelországban. Keresik a réseket a rendszerben, megpróbálnak majd beavatkozni a médiába”. (The Guardian)