Két perc alatt fordítva nyert idegenben a válogatott a szerbiai EB-selejtezőn

sport
2023 szeptember 07., 21:08

Papíron erősebb ellenféllel szemben, korai hátrányból fordítva nyert EB-selejtezőt a magyar futballválogatott, amely hárompontos előnnyel vezeti a csoportját.

Jól kezdett a magyar válogatott a papíron félelmetes támadókkal felálló Szerbia elleni, az UEFA-büntetés miatt zárt kapus, 10 ezer gyerekkorú néző előtt megrendezett selejtezőn. Aztán Szalai peches öngóljával már a 10. percben vezettek Belgrádban a szerbek. Magyar labdavesztés után Milinkovic-Savic mesteri vertikális passzal kiiktatta a magyar középső védelmet, Tadic ezt követő passza után Vlahovicnak igazából simán be kellett volna passzolnia a kapuba a labdát, de a végig borzalmasan játszó csatár csúnyán elrontotta a pofonegyszerű helyzetet. A váratlan rontás viszont annyira meglepte Szalait, hogy nem tudta kikanalazni a labdát, hanem a saját kapujába lőtte.

Hiába próbáltak dominálni az öngóltól magukhoz térő hazaiak, a magyar válogatott nem esett össze a gyors öngól után, nem engedett igazán nagy helyzeteket az ellenfélnek, sőt a félidő derekán két gyors góllal fordított is.

Előbb Varga pattintotta be reflexmozdulattal a Sallai lövése után a 16-oson belül pattogó labdát. Az előzmény egy egészen pofás, Lang hosszú labdájával induló akció volt, amin belül az elején a jobb oldalon feltűnően jól játszó Nego húzta meg a váratlant, Sallai elé kanalazva. A 16-oson belülre belépő szélső egyből lőtt, jól, de középre. A Milinkovic-Savic kapusról hozzá erővel visszapattanó labdát Sallai egyből visszatette volna, a lábáról keresztbe perdülő labdát a jól helyezkedő Varga reflexből a kapuba pattintotta.

Majd két magyar védő hozott össze szép gólt, kaotikus előzmények után. Az egyenlítő gólunk után közvetlenül szöglethez jutottunk, amit pár másodperces káoszfutball követett, a szerb 16-oson belül és annak előterében flipperező labdával. A bal oldalon labdát szerző Lang pompásan őrizte meg a hidegvérét és kapura bombázás helyett a védők mögött keresztbe lőtt a kapu előtt, hogy a hosszú oldalon érkező Orbán közelről bebombázhassa.

A második félidőben viszont minden megváltozott. Végig csak védekeztünk, előre minimálisat nyújtva. Igaz, a védekezés hatékony volt, köszönhetően többek között Dibusz 2-3 óriási bravúrjának is. Íme két fantasztikus védése, egészen eltérőek.

A csatárokkal és támadó középpályásokkal megtömött szerb csapat előreívelt labdákkal és oldalbeadásokkal próbálkozott megállás nélkül, de Orbán személyében európai szintű középhátvéd irányította a levegőben magabiztos magyar védelmet.

A későbbiekben, hasonlóan erős vagy még erősebb ellenfelekkel szemben gondot okozhat, hogy a második félidőben hosszú tízperceken át képtelenek voltunk áthozni a labdát a saját térfelünk közepén és labdaszerzés után gyakran vágtuk előre azt. Az is igaz, hogy közben ügyesen, fegyelmezetten védekeztünk nagyobb megingások nélkül és a saját tizenhatosunk oldalánál több higgadt labdakihozatalt mutattunk be. De összességében még önmagához képest sem játszott különösebben jól a magyar válogatott, mégis képes volt idegenben fordítani , tétmeccsen, egy magasabban jegyzett ellenféllel szemben.

Dibusz karrierje egyik legjobb meccsét játszotta, Lang stabil volt, extraként néhány feltűnően jó hosszú indítással és egy okos gólpasszal, Orbán tanárian irányította a védelmet és szöglet után fentmaradva ügyes gólt lőtt. Szalai nemcsak az öngóljakor volt bizonytalan. Nego remekül, dinamikusan és bátran játszott, főleg az első félidőben, Kerkez okés volt, de önmagához képest halványabb. Nagy Ádám rég volt ilyen meggyőző, többször múlt rajta a higgadt, ügyes labdakihozatal meleg helyzetekben. Styles méltó párja volt, hasznos keresztmozgásokkal. Szoboszlai jól, de csendesen játszott, Sallai viszont dinamikusan próbálkozott, ameddig próbálkoztunk bármivel. Varga Barnabás harcosan, jól, a magyar játékosoktól hagyományosan hiányolt agresszivitását kihasználva játszott és igazi 9-eshez méltó gólt lőtt. Az újonc Kata biztató higgadtsággal, labdaszerzésekkel mutatkozott be.

Mivel a csoport másik meccsén magyar szempontból álomeredmény született - a potenciális vetélytárs Montenegró csak 2-2-es döntetlent ért el Litvániában - a selejtezőkör felénél három ponttal vezetjük a csoportunkat a szerbek előtt és öttel előzzük meg a már nem továbbjutó, harmadik helyen álló montenegróiakat.

Eb-selejtező, G csoport, 5. forduló:
Szerbia-Magyarország 1-2 (1-2)
------------------------------
Belgrád, Rajko Mitic Stadion, zárt kapus (10 ezer gyermek), v.: Juan Martínez Munuera (spanyol)
gólszerzők: Szalai A. (10., öngól), illetve Varga B. (34.), Orbán (36.)
sárga lap: Varga B. (66.), Szalai A. (89.)

Szerbia:
--------
V. Milinkovic-Savic - Veljkovic, Gudelj, Pavlovic - Radonjic (Zivkovic, a szünetben), Maksimovic (Milenkovic, 63.), S. Milinkovic-Savic, Kostic (Mladenovic, a szünetben) - Tadic (Ilic, 86.), Mitrovic, Vlahovic (Jovic, 86.)

Magyarország:
-------------
Dibusz - Lang, Szalai A., Orbán - Nego, Nagy Á. (Kata, 77.), Styles, Kerkez (Fiola, 70.) - Sallai (Csoboth, 94.), Szoboszlai - Varga B. (Ádám, 77.)

A G csoport állása 4 meccs után:

1. Magyarország 10 pont
2. Szerbia 7 pont
3. Montenegró 5 pont
4. Litvánia 2 pont
5. Bulgária 2 pont