Nyolcvanhárom évesen újraindul a kongresszusi székért a demokrata Nancy Pelosi

POLITIKA
2023 szeptember 08., 19:57

Twitter-posztja (új nevén csak X) alapján ősszel újraindul a kongresszus demokrata elnöki székéért Nancy Pelosi, aki egy éve ilyenkor még a testület házelnöke volt. A most 83 éves Pelosi tavaly két évtized után mondott le a frakció éléről, amit első nőként töltött be az amerikai demokrácia történetében.

link Forrás

Miután a republikánusok többséget szereztek a testületben, a házelnöki pozícióját is automatikusan elvesztette, de Pelosi vezetésével korábban a demokraták két választáson tudták megszerezni a kongresszusi többséget. A politikust először 1987-ben választották meg a San Francisco-i körzetben, majd 2007 és 2011 és 2019 és 2023 között két ciklusban is az Egyesült Államok képviselőházának elnöke volt.

link Forrás

A lemondását befolyásolhatta, de legalább elősegíthette, hogy egy hónappal korábban egy férfi a házelnököt keresve betört az otthonába, de végül az egyedül otthon tartózkodó férjére támadt rá kalapáccsal, aki súlyos koponyasérülést szenvedett.

Pelosiról még az ádáz republikánus ellenfelei is gyakran hangoztatták, hogy ügyes politikus: az ő nevéhez fűződik például a Barack Obama egészségügyi törvénye, az obamacare elfogadása, és Joe Biden klíma- és adócsomagja is. A bejelentés hatására vélhetően újra lángra kap a diskurzus, hogy nem túl öregek-e a kormányzáshoz az Egyesült Államok vezető politikusai.

(via BBC)