Li Csiang a Kína és az EU közötti együttműködés mélyítésére szólított fel a G20-csúcson

eu
2023 szeptember 10., 08:14

A Kína és az Európai Unió közötti kapcsolatok mélyítését és a kétoldalú együttműködést szorgalmazta Li Csiang kínai miniszterelnök Újdelhiben, Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével a G20-as országcsoport csúcstalálkozóján tartott egyeztetésén.

„Kína kész mélyíteni a kapcsolatokat és párbeszéd útján rendezni az ellentéteket a globális béke és fejlődés érdekében” – mondta Li Csiang a Hszinhua kínai állami hírügynökség szerint.

Li Csiang szerint Kína gazdasági fejlődése (ami egyébként éppen megtorpanni látszik) lehetőségeket, nem pedig veszélyt hordoz magában Európának és a világ többi részének, és felszólította az EU-t, hogy tartsa nyitva a piacait, és teremtsen átlátható, tisztességes piaci feltételeket az Európába befektetni kívánó kínai vállalatoknak.

photo_camera Fotó: Rao Aimin/Xinhua via AFP

Von der Leyen azt mondta, reméli, Peking konstruktív szerepet játszik majd az ukrajnai háború igazságos lezárásban.

Az Európai Bizottság elnöke szerint Kínának kulcsszerepe van a globális válságok rendezésében, erre példaként a klímaváltozás elleni küzdelmet említette.

Li Csiang a brit miniszterelnökkel, Rishi Sunakkal is egyeztetett a csúcstalálkozón. A megbeszélésen a kínai miniszterelnök azt mondta, Kínának és az Egyesült Királyságnak megfelelő módon kell kezelnie az ellentéteiket, és tiszteletben kell tartania a főbb nézetkülönbségeket. (MTI)