40 éven át hatalmas tempóban növekedett Kína, de mostanra elért a falig

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
szeptember 05., 12:03

Nincs forróbb, többet vitatott gazdasági témája az idei nyárnak, mint hogy mi történik Kínában. A világ második legnagyobb gazdaságából, a Hszi Csin-ping hatalomra kerülése óta nyíltan világhatalmi ambíciókkal kacérkodó országból ugyanis sorra érkeztek a várakozásoknál jóval rosszabb adatok, és a rendkívül szigorú járványlezárások után várt visszapattanás is elmaradni látszik.

A gyenge gazdasági adatok miatt felerősödött a „Peak China” diskurzus, az a vélekedés, hogy nem pillanatnyi megtorpanást látni, hanem az a tényleg elképesztő, az emberiség történelmében is példa nélkülinek számító gazdasági növekedés, amit az elmúlt 40 évben láttunk, elért a határáig, és az eddig követett modell már nem fog további hasonló eredményeket hozni.

Pedig még a 2010-es évek első felében is magától értetődőek voltak azok az előrejelzések, melyek azzal számoltak, hogy a kínai gazdaság hamarosan utolérheti az amerikait, és a világ legnagyobbjává válhat. Az évtized végére, a 20-as évek elejére ezek a hangok visszaszorultak, jött helyettük a Peak China.

A csődközelbe jutott ingatlancég, a Country Garden épületei
photo_camera A csődközelbe jutott ingatlancég, a Country Garden épületei Fotó: STRINGER/AFP

Lépj be féláron a Körbe!

Egy hónap Cikkek tagság most 2 390 1 190 Ft.
Légy része a közösségünknek!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.