Sokan szabadulnának a dollártól, de mi jöjjön helyette?

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
július 02., 05:08
  • A gazdasági sajtóban az év egyik slágere a de-dollárizáció, azaz hogy most már tényleg közeledik a dollárhegemónia vége, és új korszak kezdődik.
  • Felmerült, hogy új pénzt hoznak létre a fejlődő országok, hogy a jüan tör előre vagy hogy jöhet végre a digitális jegybankpénz.
  • De egyelőre azt látni, hogy ugyan az amerikai gazdaság globális súlya tényleg csökkent, ám a dollár köszöni, remekül van.
  • Pedig valószínűleg némi dollártalanítás tényleg nem ártana senkinek.

A felkapott ötlet

„Minden éjjel azt kérdezem magamtól, miért kell minden az országnak a dollárra alapozni a kereskedelmét. Miért nem kereskedhetünk a saját pénznemünkben? Ki döntötte el, hogy a dollár lesz a valuta, miután eltűnt az aranystandard?”

– vetette fel nemrég Kínában járva Brazília elnöke, Luiz Inácio Lula da Silva, és kérdését a beszámolók szerint lelkes tapssal fogadták a jelenlévő kínai pártkáderek. Ez ugyanis olyasvalami, amit Peking is régóta pedzeget: ma a globális kereskedelemben hatalmas, bőven az amerikai gazdaság tényleges méretét meghaladó súlya van a dollárnak, és az elmúlt évtizedben látványosan szuperhatalmi státuszra törő Kína mellett a feltörekvő piacok országai is utalgattak már arra, hogy ideje lenne visszaszorítani a dollár uralmát.

Lula Kínában, Hszi társaságában 2023 áprilisában
photo_camera Lula Kínában, Hszi társaságában 2023 áprilisában Fotó: RICARDO STUCKERT/AFP

Az elmúlt években több olyan, akár szimbolikusnak nevezhető esemény is lezajlott, ami ebbe az irányba lökné a világgazdaságot.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.