Orbán Kötcsén belengette, Lantos Csaba már be is jelentette a magyar-francia nukleáris kapcsolatbővítést

energia
2023 szeptember 12., 16:31

Kibővíti és magasabb szintre emeli fennálló kapcsolatait a nukleáris ipar meghatározó nagyvállalatával a kormány. A Framatome szaktudása akár a meglévő blokkok üzemidő-hosszabbításában vagy a következő generációs technológiák meghonosításában is hasznosulhat Magyarországon – közölte az Energiaügyi Minisztérium.

A közlemény szerint Lantos Csaba energiaügyi miniszter és Bernard Fontana, a francia Framatome elnök-vezérigazgatója egyetértési Budapesten megállapodást írtak alá a kétoldalú együttműködések elmélyítéséről.

A minisztérium jogelődje és a világcég hazai leányvállalata 2021 végén fűzte szorosabbra a kapcsolatát az atomenergia békés célú hasznosításában. Az elsősorban oktatási-képzési és kutatás-fejlesztési fókuszú partnerséget az új megállapodás az atomerőművek hosszú távú üzemeltetésével és üzemanyag-ellátásával összefüggő közös munkával egészíti ki. A közlemény szerint ez a változás indokolja a szélesebb körű gazdasági, műszaki, szervezési ismeretekkel rendelkező anyacég közvetlen bevonását.

Lantos Csaba arról beszélt, hogy Magyarország tartósan kiemelt szerepet szán a klímabarát, fenntartható atomenergiának a nemzeti energiamixben. A működő paksi blokkok előkészületben lévő üzemidő-hosszabbítása és biztonságos üzemanyag-ellátása a nemzetközi tapasztalatok alapos felmérését, minél teljesebb kiaknázását követeli meg. A Framatome világszerte elismert képességei hasznosan támogathatják az Energiaügyi Minisztériumot a kis moduláris reaktorok (SMR-technológia) alkalmazhatóságának, előnyeinek körültekintő feltérképezésében is – mondta.

Lantos szerint atomerőművek nélkül nincs ellátásbiztonság, nem csökkenthetők a külső kitettségek és nem teljesíthetők a klímavédelmi vállalások sem. Magyarország EU-s szinten az egyik leginkább elkötelezett támogatója a nukleáris energia hasznosítását szorgalmazó tagállami együttműködésnek. Ebben a küzdelemben állandó szövetségesünk Franciaország, de az európai energiaszuverenitási és versenyképességi erőfeszítésekben kulcsszereplő a Framatome is, partnerségünk megerősítésével egy folyamatosan bővülő és kölcsönösen gyümölcsöző együttműködésben nyitunk új korszakot – mondta az energiaügyi miniszter.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Orbán Viktor Kötcsén arról beszélt, hogy Magyarország francia nukleáris üzemanyagot, vagyis dúsított uránt is vásárolhatna a jövőben – írta meg a Telex, majd a Portfolio hamarosan arról írt, hogy már szeptember 12-én megszülethet erről a szándéknyilatkozat. Hát megszületett. (MTI)