Őrületes cicaharc robbant ki az ellenzékben

POLITIKA
2023 szeptember 12., 07:52

„Címeres pólyába született milliárdosgyerek”, „Fennhéjázó gőg”, „mély intellektuális megvetés”, „[a] világ közepe”. Kele János, a Momentum elnökségi tagja nem fékezte indulatait Ungár Péter hétfői, partizános interjújára reagálván a Facebookon. Tíz órája publikált írásában azzal vádolja Ungárt, hogy az LMP elnöke „sokat tanult a miniszterelnöktől. A lényegről egy pillanatra sem beszél”.

Kele János Ungár Péter Partizánnak adott interjújára reagáló Facebook-bejegyzése.
photo_camera Kele János Ungár Péter Partizánnak adott interjújára reagáló Facebook-bejegyzése. Fotó: Kele János / Facebook

Ungárnak a hétfőn közölt interjújában hosszasan kellett beszélnie arról, hogy Orbán Viktor a minap Ungár édesanyja, Schmidt Mária vendége volt Ungár testvérének abbáziai villájában. Ungár az interjúban azt mondta, nem újdonság - és valóban nem az -, hogy más ellenzéki politikusokhoz képest sokat találkozik a miniszterelnökkel, akit több évtizedes barátság köt össze az anyjával.

Ebben az interjúban mondta azt Ungár, hogy „[s]zerintem nekem nagy előnyöm az, hogy láttam már ezt az embert közelről, hogy hallottam már beszélni, mert a magyar ellenzékben én vagyok jelenleg az egyetlen ember, aki nem tartja őt egy mitikus lénynek, aki nem szenved az ő betegségében, nem érez fanatizmust iránta, ellene”.

„Ő jobban tudja. Ő látta, ő találkozott vele, ő hallotta beszélni. Ő levonta a következtetést. Ő, ő, ő. A világ közepe. A bezzeggyerek” - reagált erre Kele, aki a továbbiakban azzal vádolta Ungárt, hogy „kivételezett” helyzetéből adódóan nem érti, hogy „a középenállás luxusát nem mindenki engedheti ám meg magának”.

„Vagyok, vagyunk ugyanis néhány tízezren, talán millióan is, akiket a NER egészen egyszerűen kiírt ennek a nemzetnek a tagjai közül, akiket kirúgatott, megalázott, tönkretett, szétvegzált. Nem adókedvezményt és buksisimit kaptunk a miniszterelnöktől, mint te, Péter, hanem kőkemény pofonokat” - írta Kele, amivel kapcsolatban hadd idézzem 24.hu-s kollégánkat, Kerner Zsoltot, aki szintén a Facebookon találta fején a szöget.

„Az egyetem elvégzése után a Miniszterelnökség európai uniós források felhasználásáért felelős helyettes államtitkárságán kezdett dolgozni, ahol a gazdaságfejlesztési és innovációs programok értékelésért felelt. 2018-ban osztálya átkerült az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. Itt töltött időszaka alatt elemzőként tagja volt a magyar kohéziós borítékról szóló tárgyalásokat támogató szakértői csapatnak. 2021 januárjától a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány általános-, majd projektigazgatója” - idézte Kele önéletrajzát.

Kele posztja zárásaként „társutas és élősködő” pártnak bélyegzi az LMP-t, és közölte, hogy a Momentum elnökségi tagjaként elképzelhetetlennek tartja, hogy támogatni tudjon bármilyen előterjesztést arról, hogy a Momentum támogassa az LMP jelöltjeit a jövő évi önkormányzati választásokon.

Frissítés 12:57: „Ungár Péter vagyoni helyzetét és édesanyját illetően érdemi változás nem történt azóta, hogy Ungár Péter többek között a Momentum támogatásával a közös ellenzéki lista hetedik helyén kapott helyet, és többek között a Momentum jelöltje is volt a szombathelyi választókerületben” - reagálta Kele Facebook-bejegyzésére szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében Csárdi Antal, az LMP frakcióvezetője, aki írásában azt is megjegyezte, hogy feltételezése szerint Kele üzenete a Momentum tagságának szólhatott, és neki ugyan nem szándéka beleszólni a párt belső vitáiba, de ezt személyes érintettség okán mégiscsak megjegyezné pártja nevében.