Ungár Péter nem tudja megmondani, hogy a 100 milliárdos értékű ingatlancége mekkora kamattal kap kedvező állami hiteleket

POLITIKA
2023 szeptember 11., 19:50

Ungár Péter LMP-s parlamenti képviselő másfél órás interjút adott Gulyás Mártonnak a Partizánban. Hosszan beszélgettek arról, hogy Orbán Viktort Ungár anyja, Schmidt Mária látta vendégül a lánya abbáziai villájában, ami előtt videóra vették.

link Forrás

Ungár szerint nem újdonság, hogy más ellenzékiekhez képest többször találkozik Orbánnal, hiszen a kormányfő évtizedek óta jóban van Schmidt Máriával. Az nem derült ki, hogy Orbán fizetett-e a vendéglátásért.

„Szerintem nekem nagy előnyöm az, hogy láttam már ezt az embert közelről, hogy hallottam már beszélni, mert a magyar ellenzékben én vagyok jelenleg az egyetlen ember, aki nem tartja őt egy mitikus lénynek, aki nem szenved az ő betegségében, nem érez fanatizmust iránta, ellene” – mondta Ungár Péter, aki elmesélte azt is, hogy 1998 és 2002 között a családja az Orbán családdal együtt nyaralt a volt balatonöszödi kormányüdülőben, de a mai napig magázza Orbánt.

A kormányfőről azt mondta, rendkívül jó képességű, intelligens embernek ismerte meg, aki sok rossz döntést hozott, de Ungár nem gondolja, hogy Orbán önmagában irányítaná a világot.

Ungár azt nem mondta ki Gulyás többszöri kérdésére sem, hogy korrupciónak tartja-e Orbán abbáziai nyaralását. Ha Orbán ingyen üdült Ungár Anna villájában, olyantól fogadhatott el ajándékot, akinek a családi cége jó pár állami megrendelést kapott az elmúlt években: többek közt az Agrárminisztérium is a BIF Nyrt.-től bérli az épületét. (A BIF főrészvényese a Pió-21 Kft., aminek a tulajdonosa Schmidt Mária, Ungár Péter és Ungár Anna.)

Gulyás szerint felvet kérdéseket, hogy Orbán mit keresett abban a villában, pláne amiatt, hogy a BIF-nek 2022-ben a 10 milliárdos árbevétele után csak 28 millió forintot kellett adóznia.

„Itt látható az, hogy az az eredmény, aminek nyilvánvalóan az adriai villa is egy leágazása, az azért tudott részben fölhalmozódni, mert van egy olyan szabályozási környezet, ami ezt lehetővé teszi, és így Orbán Viktor maga is kedvezményezettje annak a szabályozásnak, amit ő hoz meg vagy kezdeményez törvényhozói minőségében” – mondta Gulyás, amire Ungár Péter azt mondta: „Az utóbbi mondatodon el fogok gondolkodni, hogy így van-e, ez egy nagyon érdekes kérdés lenne, ha Orbán Viktor ülne itt, tehát tőle ezt meg lehetne kérdezni, de ugye én nem Orbán Viktor vagyok.”

Gulyás szerint hasonló a helyzet ahhoz, amikor Szijjártó Pétert rajta kapták azon, hogy Szijj László jachtján nyaralt. Erről Ungár azt mondta, reméli, Orbán elmegy a Partizánba, amire Gulyás mondta, hogy nyilván nem fog, de például Ungár kérdezi-e erről a parlamentben. Ungár azt mondta, a parlamentben azért sem kérdezi fel Orbánt, mert a parlamenti vitát nem tartja alkalmasnak Orbán beszorítására. Ungár szerint ez az egész ügy nem Orbánnak ártott, hanem egyedül arra volt szánva, hogy az LMP EP-kampányának szombati elindítását befolyásolja. Ungár szerint a Momentum politikai ügyet akart csinálni belőle, miközben az ő családi cége már akkor is kapott állami megrendeléseket, amikor a 2022-es választáson az ellenzéki listán együtt szerepelt a Momentum jelöltjeivel.

Az interjúban Gulyás Márton arról is érdeklődik, hogy a cégnek lehetősége van nagyon alacsony kamatozású állami hiteleket felvenni. A 2023-as első féléves jelentés szerint az állami MFB-től 7,5 milliárd, a Mészáros Lőrinc-féle Magyar Bankholdingtól 11,5 milliárd forinttal járult hozzá az ingatlancéghez. Ezek 2018-2019-es hitelszerződések 10, illetve 15 éves lejárati idővel. Azt nem lehet tudni pontosan, hogy milyen kamatozású hitelek ezek, de a jelentésben egy 200 milliós tétel alapján úgy lehet számolni, hogy a cég kb. 2 százalékos kamatra kaphatta a hitelt.

Ungár Péter erről azt mondta, hogy ezt nem tudja, egy éve is megkapta a kérdést, de nem tudja. „Ilyen módon nem folyok bele a cég ügyeibe” – mondta. Gulyás erre még megjegyezte, hogy ez csak azért fontos, mert a piacon 8-11 százalékos hitelezés alatt nem kapni semmilyen vállalati segítséget.

Ungár úgy tudja, a BIF bevételeinek kb. tizede érkezik állami megrendelésekből, azt pedig abszurd állításnak tartja hogy a családi cégük Orbán miatt menne jól. Gulyás azt is megkérdezte, hogy az, hogy az ingatlancég Ungár András halála idején 5 milliárdos kapitalizációról a 2020-as évekre 100 milliárdos méretű lett, az pusztán a piaci törvények sajátja-e. Erre Ungár Péter azt mondta:

„Ez egy rendkívül jól felépített cég volt, amit édesapám tehetségéből nagyon jól felépítettünk, ami után a nővérem tehetségével még ezt tudtuk növelni. Nem korrupcióval, nem a NER-rel, hanem azzal, hogy az én nővérem, dr. Ungár Anna egy rendkívül tehetséges ember. Ezért. És nem fogok se azért elnézést kérni, mert pénzt örököltem, se azért elnézést kérni, mert ezek az emberek a családtagjaim.”

Gulyás azt mondta, hogy szerinte azért az elvárható, hogy ha Ungárnak országgyűlési képviselőként van tulajdona egy ilyen cégben, akkor meg tudja mondani, hogy mégis kamatozással biztosítják a bankok ezeket a hosszú lejáratú hiteleket. Ungár erre azt mondta, hogy nem tagja az igazgatóságnak, nem vezeti a céget. „De hát van tulajdonrészed, Péter” – mondta Gulyás, amire Ungár azt válaszolta:

„Van tulajdonrészem, és hogyha nem felelek meg a tulajdonrészem kezelésével a morális mércédnek, akkor sajnos így jártunk.”

„Meglátogatott minket. Vendégségben volt nálunk. 30 éve járunk össze” – mondta a 444 kérdésére Schmidt Mária a kötcsei piknik helyszínén a miniszterelnök nyaralásáról.