Putyin a volt főtanácsadójáról: Ő már nem is Anatolij Boriszovics, hanem valami Mojsa Izrailjevics vagy ki

külföld
2023 szeptember 12., 11:25

„Anatolij Boriszovics bujkál ott valamiért. Mutattak nekem egy fényképet az internetről, azon ő már nem is Anatolij Boriszovics Csubajsz, hanem valami Mojsa Izrailjevics, vagy ki. Hogy miért csinálja ezt? Meglépett.”

A Meduza híre szerint az idézet Vlagyimir Putyin orosz elnöktől származik, aki a vlagyivosztoki keleti gazdaság fórumon beszélt – egyebek mellett – volt főtanácsadójáról.

Anatolij Csubajsz neve a 90-es évek óta ismerős lehet az orosz politikából, az egykori többszörös miniszterelnök-helyettest a posztszovjet reformok atyjaként tartották számon. 2008 és 2020 decembere között a stratégiai jelentőségűnek tartott Rusnano vállalat első embere volt, ezután az orosz elnök különleges megbízottjaként ápolgatta az Orosz Föderáció és a „nemzetközi szervezetek” közötti kapcsolatokat. A Ukrajna elleni orosz agresszió kezdete után nem sokkal, 2022 márciusában kérte nyugdíjazását és távozott hazájából.

photo_camera Vlagyimir Putyin (miniszterelnök) tarkója és Anatolij Csubajsz Rusnano vezérigazgató 2011-ben Fotó: YANA LAPIKOVA/AFP

2022 nyarán arról jelentek meg hírek, hogy megmérgezték, és életveszélyes állapotban kórházba került.

Izraeli lapok 2023 márciusában arról írtak, hogy Csubajsz és felesége izraeli állampolgárságért folyamodtak, igaz, az orosz politikai élet egykori kulcsembere ezt cáfolta.

Putyin nem először bonyolódik gondolatfutamokba némely politikusok vélt/valós gyökereivel és identitásával kapcsolatban – Csubajsz a fehéroroszországi Boriszovban született, apja orosz, anyja litván zsidó származású –, nemrégiben előbb a zsidó nép szégyenének, majd az ukrán nácizmus természetének leplezése végett a székébe ültetett zsidónak titulálta Volodimir Zelenszkijt.

Kiemelt videóink